понеделник, 23 септември 2013 г.

Надежда Нейнски: За разлика от политиците, народът и хората на България се ползват с изключително уважение в Европа



На снимката: Евродепутатът Надежда Нейнски, след като е поднесла цветя на паметника "Майка България" по повод честванията на Независимостта на България на 22 септември 2013 г. във Велико Търново. Интервюто е проведено на същия ден.


-  Г-жо Нейнски, как изглежда протестираща и бедна България в очите на европейските Ви колеги? Коментирате ли случващото се у нас? 

- Да, коментираме, защото проблемите на България като член на ЕС са и проблеми на Европа. Проблемите на демокрацията и на икономическото развитие са теми, които присъстват постоянно в дневния ред и дебати. Тъй като поради известни обстоятелства аз познавам голяма част от колегите от годините, в които бях външен министър, тревогата от случващото се в България и невъзможността да се преодолеят редица от проблемите, които са следени и от ЕС през последните години, сякаш нараства. Но смятам, че вярата от това, че демократичните устои в България все пак са достатъчно силни, и това, което българските граждани демонстрират по улицата, изразявайки абсолютния си протест срещу вмешателството на олигархията, срещу корупцията, срещу невъзможността на държавата да заживее нормален и спокоен живот, независимо от членството си в ЕС, показва, че трябва да се прави разлика между управляващите и народа на България. Народът на България и хората на България се ползват с изключително уважение в Европа.

- Вие как мислите, колко време ще издържи това правителство под напора на протестите? 

- Моята голяма тревога е, че в момента правителството пилее нашето време, времето на хората, защото на България са необходими много сериозни реформи, за да може да се стабилизира държавата и икономически да даде на хората онова, от което те имат нужда. А правителство без кредит на обществено доверие, правителство, срещу което има толкова много съмнения, не може да бъде убедително в провеждането на сериозните реформи. Затова и Реформаторският блок, и ние от „Синьо единство” работим върху конкретна алтернатива и това, което аз често пъти започнах да наричам „ревизия” на случващото се в България, и конкретни предложения какво трябва да се случи.

- В този смисъл адекватна ли е десницата на случващото се? Защото непрекъснато преди избори се разпокъсва, после се явява някаква опция за обединение, която обаче не се случва. Този път какво е по-различното? 

- По-различното е, че в момента обединението става около политики. Винаги съм твърдяла, че смисълът на обединението не е някакъв брой хора да направят обща семейна снимка. Хората през годините отрекоха този модел и на последните парламентарни избори се произнесоха изключително безапелационно към всякакви варианти на коалиции, в които те не видяха реална перспектива. На практика на последните избори бяха изпробвани почти всички варианти на коалиция и се видя, че по този начин няма да може да се продължи напред. Затова и създаването на Реформаторския блок в добрия смисъл на думата е един политически експеримент, в който партиите на практика са готови, поне засега, да сдадат част от суверенитета си на гражданите, а те от своя страна да дадат част от личното и общественото пространство, което те заемат. Защото самите граждани, влизайки в Гражданския съвет и започвайки да вземат политически решения, на практика стават политици. Така че тази енергия, това сближаване на политици и граждани се надяваме да разшири в по-голяма степен общественото доверие и да даде адекватност на десницата спрямо проблемите на съвремието.

-  А трябва ли да има избори „две в едно” следващата година?  

- Избори трябва да има час по-скоро. Разбира се, тук винаги идва въпросът по какъв начин те могат да бъдат предизвикани. Очевидно е, че извънпарламентарно тези избори не могат да бъдат предизвикани...

- В такъв случай коментарът Ви за вота на недоверие, който ГЕРБ искат? 

- Вотът трябва да бъде много сериозен. Имам определени опасения за начина, по който ГЕРБ ще проведат вота, и аргументите, които ще изнесат. Защото вотът по принцип е демократична процедура, в която се чуват аргументи и се провежда сериозен политически дебат. Но ако той не бъде сериозен, ще се компрометира идеята за вота. Така че ние очакваме да видим как ще протече този вот, но същевременно за Реформаторския блок най-ключовото е не само да покаже недъзите на това управление, защото смятам, че дори и да не си политик, хората ги виждат, но и да предложи пътя. Защото винаги в България - и това е съвсем разбираемо - се коментира как не може, но не се посочва каква е алтернативата. Така че ние в момента наистина изработваме политическата алтернатива.

- Очакванията Ви за европейските избори през следващата година? 

- Тези избори ще бъдат изключително важни и за България, и за Европа. За България те ще дадат възможност на десницата да направи заявка по един категоричен начин да се покаже алтернативата. Европейските избори, въпреки че у нас не са били на фокуса на обществения интерес досега, смятам, че в случая няма да бъде така, защото те ще дадат възможност да се проведе сериозен политически дебат, който отсъства.

- Но някои казват, и по-специално социолозите, че ще бетонират левицата в България... 


- Не смятам, че ще я бетонират. Нещо повече, ще покажат, че има алтернатива. Реформаторският блок трябва да се отнесе много сериозно към тези избори, защото те ще бъдат една политическа трибуна, на която нашите идеи, нашите виждания ще бъдат много ясно артикулирани и чути в много по-голяма степен поради факта, че ние на този етап сме лишени от парламентарната трибуна. Самата кампания ще даде възможност да бъдат катализирани много процеси и да се направи сериозна политическа заявка.