четвъртък, 20 декември 2012 г.

Дянков си играе на Хари Худини със здравето на българите


Национален съюз Единство се обявява срещу фокусите на ГЕРБ и безпрецендентната игра с парите за здраве на българските граждани. Днес парламентарното мнозинство прие на първо четене спешната промяна в закона за здравното осигуряване, предложена от управляващите. Тя ще позволи Надзорният съвет на Здравната каса, по предложение на управителя на касата, да отпуска финансиране за медицински и дентални дейности и лекарствени продукти, които не са вписани в сега действащия Национален рамков договор.

Депутатите, учредители на НС Единство – Ваньо Шарков и Цветан Костов, се обявиха против законопроекта на ГЕРБ, който ще позволи прехвърляне на дейности от здравното министерство към здравната каса (НЗОК). Според двамата народни представители, поправките на управляващите противоречат на Конституцията, защото с промените ще се изразходват средства от здравната каса, които по закон трябва да покриват нуждите единствено на здравноосигурени граждани.

Миналата седмица Българският лекарски съюз  обяви, че няма да подпише Националния рамков договор (НРД) за 2013 г. Часове след решението, депутати на ГЕРБ внесоха в Народното събрание поправки в Закона за здравното осигуряване. Те предвиждат, когато в бюджета на НЗОК за следващата година е заложено финансиране на нови медицински дейности, които липсват в НРД, те да се определят с решение на надзорния съвет на НЗОК, по предложение на нейния управител.

Прехвърлянето на средства от НЗОК към здравното министерство противоречи на Конституцията, коментира Ваньо Шарков. Синята коалиция внесе в началото на тази седмица друг законопроект. Проектодокументът, който беше отхвърлен в сряда от здравната парламентарна комисия, предвижда в случаите, когато в бюджета на касата са заложени нови дейности, те да се финансират по реда от предходната година, или от бюджета на здравното министерство, след съгласуване с финансовия министър.

В мотивите си сините депутати пишат, че дейностите по заплащане на ваксини, амбулаторно проследяване на болни с психични заболявания и с кожно-венерически заболявания, интензивно лечение и асистирана репродукция никога не са били и не могат да се финансират чрез приходи от здравни осигуровки, особено след решението на Конституционния съд.

„Националната здравна програма за имунизация се финансира само от Министерство на здравеопазването, обяви от парламентарната трибуна Ваньо Шарков. По думите му, никъде не е записано в българското законодателство, че тези дейности се финансират с пари от здравната каса.

Основният ангажимент за извършването на имунизации е на здравното министерство, каза Шарков. И допълни, че продължава да е неясно кой контролира имунизацията на българските граждани. „Колко души са преминали задължителните имунизации. Това е и една от причините за епидемията от морбили, която се разрасна неотдавана”, уточни депутатът.

ГЕРБ правят фокуси с парите за здравни вноски. Причината за експресното законодателство е пропуск на финансовия министър Симеон Дянков да запише едни текстове в Държавния бюджет за 2013 г. Не може министърът да се разпорежда с парите, събрани от здравни вноски от българските граждани, когато и за каквото си поиска, обобщи Ваньо Шарков.




Българската държава източва Здравноосигурителната каса
Стенограма от изказването на д-р Шарков в пленарна зала

Уважаеми колеги, уважаема госпожо министър! Явно коледният дух обзе залата и започнаха изказвания кой колко и за какво дарява преди Коледа.

В интерес на истината милиони български граждани даряват, но нямат възможност да го кажат от парламентарната трибуна. Не е работата да се похвалиш, важното е да го направиш.

По конкретните законопроекти. Вкарва се идеята, или по-скоро мисълта, че извънредното законодателство, извънредната промяна в Закона за здравното осигуряване е продиктувана от решението на Българския лекарски съюз да не подпише Националния рамков договор. Това не е така и има още три възможности да си изберете коя е причината за това извънредно законодателство.

Първата причина е приетият бюджет на Националната здравноосигурителна каса за 2013 г., според който Националната здравноосигурителна каса ще заплаща дейности, които преди това са били ангажимент и приоритет на държавата.

Второ, в предишния бюджет се прие трансфер от Националната здравноосигурителна каса към Министерството на здравеопазването, тоест бюджета за тази година, които текстове бяха обявени за противоконституционни.

Още по-стара причина имаме или е по-приятна – решението на Конституционния съд, което спря този трансфер и 5 месеца нямаше кой да предприеме никаква мярка и да реши как да бъдат оползотворени тези почти 50 милиона, които останаха по думите на управителя на Националната здравноосигурителна каса „по сметките на Касата”. След това се оказа, че не са по сметките на Касата, а са по сметките на Министерството на финансите.

Втората грешна теза: Българският лекарски съюз е виновен за създаденият хаос. Нито Българският лекарски съюз, нито българските лекари са виновни. Виновни са всички, които отказват да се противопоставят на непрекъснатите опити на Министерството на финансите и на самия министър Дянков да прави фокуси с парите от здравноосигурителни вноски на българските граждани.

Единият път ги трансферира от Касата към министерството, другият път ги взема от министерството и ще накара Касата със здравноосигурителни вноски да плаща дейности, които включват и хора, които не са здравноосигурени.

Вие отказвате да се противопоставите на Дянков. Този отказ започна още от момента, когато преди две години той прибра милиард и половина от здравните вноски, които бяха преходен остатък, и ги оползотвори за бюджетни дейности. Оттогава този човек прави каквото си поиска с българското здравеопазване.

Ще Ви дам конкретен пример: причината да се внася това екстремално законодателство е във факта, че в бюджета на Касата за 2013 г. Дянков забрави да напише текстове, които беше написал за 2012 г. Ето ги текстовете от 2012 г.: „В случай, че не бъдат осъществени процедурите по чл. 55г през 2012 г. – тоест няма Национален рамков договор – медицинската помощ се заплаща в обеми, цени и методики определени с постановлението на Министерския съвет. Обемите, цените и методиките съгласно действащото постановление се изменят и допълват до един месец от обнародването на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2012 г., както и при необходимост от Министерския съвет. Предложенията за изменение и допълнение се правят по инициатива на органите на управлението на НЗОК и се внасят в Министерския съвет от министъра на финансите, съгласувано с министъра на здравеопазването.”

Проблемът е, че тези текстове ги няма в Закона за бюджета за 2013 г., а в действащите промени в Закона за здравното осигуряване е написано „2012-та”.

Явно в 2011 г., когато е правен бюджетът на Касата за тази година, министър Дянков е очаквал, че Лекарският съюз може да не подпише Националния рамков договор заради този трансфер, който беше обявен за противоконституционен. Затова тези текстове са налице. Лошото е, че ги няма в бюджета за 2013 г. Ако ги имаше, нямаше да има нужда от никакви екстремални законодателства в последните дни преди парламентарната ваканция.

Последно, досега в годините, откакто е създадена Националната здравноосигурителна каса,  в България има здравно осигуряване. Много пъти от парламентарната трибуна по време на дебати, по време на кръгли маси за българското здравеопазване се използваше глаголът „източване” на Националната здравноосигурителна каса. Говореше се как я източват болниците, как я източват лекарите, как я източват джипитата, или специалистите. За първи път можем да кажем с чисто сърце, че за първи път Националната здравноосигурителна каса се източва от Министерството на финансите.