вторник, 18 декември 2012 г.

Бивш областен лидер напуска СДС


"Напускам СДС. Платила съм членския си внос до края на 2012 година и по устав имам право още година след това да бъда член на партията. Няма да чакам това време. Няма да ставам член на ДСБ, но ще работя за формата "Синя коалиция", защото това е единственият шанс за по-голяма представителност в следващото Народно събрание", съобщи за "Старозагорски новини" експредседателят на Областния съвет на сините Любка Иванова. През ноември тя подаде оставка заради несъгласие с определени политики на националното ръководство.

Тогава Иванова заяви: "Подкрепям идеята за Единство, подкрепям виждането на Надежда Нейнски за обединение на автентичните десни партии в единна формация, защото само така те ще могат да присъстват в следващия парламент. За мен самостоятелното явяване на избори е рисково и не искам да рискувам. Какво значат двете думи "поемам вината" след една загуба? Не искам да нося вина за такъв риск."

Тя припомни, че старозагорската организация е имала решение за подкрепа на "Синята коалиция" от 15 май, но по-късно е заела друга позиция и сега е твърдо зад лидера Емил Кабаиванов.

Любка Иванова е сред учредителите на гражданското сдружение Единство. Управителният съвет се оглавява от бившия лидер на МСДС Христо Панчугов, а редови членове са отлюспените от Емил Кабаиванов депутати Мартин Димитров и Ваньо Шарков и прекратилата членството си в СДС Надежда Нейнски. Известно е, че има устно споразумение между лидера на ДСБ Иван Костов и Нейнски за запазване на "Синята коалиция" и дори за разширяване на формата с нови политически сили. Досега в нея влизаха СДС, ДСБ, БСДП, РДП и Обединени земеделци.

След учредяването на новата формация Любка Иванова поддържа контакти със старозагорската организация на ДСБ, предложила е членове за секционни избирателни комисии за референдума на 27 януари 2013 година от квотата на "Синята коалиция". "Приех поканата на колегите от ДСБ да празнуваме заедно Коледа. Предполагам, че ще има и други, които ще напуснат СДС, но не мога да кажа кои. Държа да подчертая, че Единство не е политическа партия, а съюз. Засега няма местни структури, но ако има такива, готова съм да работя за идеята", посочи тя.