сряда, 12 декември 2012 г.

ГЕРБ лиши избирателите от възможността да пренареждат партийните листи


Депутати от Синята коалиция изразяват категорично несъгласие с приетите промени в Избирателния кодекс, с които отпада преференцията в листите за парламентарните избори. Това означава, че избирателите няма да могат да посочват предпочитан кандидат в партийните листи.

„Синята коалиция винаги е настоявала за преференциалното гласуване. Това означава повече демокрация”, заяви от парламентарната трибуна Мартин Димитров. Той се обърна към управляващата партия ГЕРБ с думите, че преференцията, която са обещали на избирателите е останала само на хартия. „Дадохте право, което дори веднъж не бе използвано реално”, допълни той.

Миналата седмица на извънредно заседание правната парламентарна комисия реши да заличи това право на гражданите от Избирателния кодекс. Председателят на комисията Искра Фидосова (ГЕРБ) обясни тогава пред медиите, че Централната избирателна комисия не може технически да изработи кутиите, в които трябва да се пускат преференциалните бюлетини.

По време на дебатите в парламентарна зала Мартин Димитров обяви: „Явно някой в ГЕРБ се уплаши от преференциалното гласуване и затова реши да го отмени”.