сряда, 13 март 2013 г.

Надежда Нейнски: Новият премиер е проверен в трудни моменти

Коментар на евродепутата и външен министър на България /1997-2001/ Надежда Нейнски за служебния кабинет


БТВ, Тази сутрин 

Водеща: Гост в нашия ефир е Надежда Нейнски, министър на външните работи и всъщност шеф на новия служебен премиер по времето на правителството на Иван Костов, за да разберем повече за довчерашния посланик в Париж на България Марин Райков, служебен премиер на България за неясно колко време. Добро утро!


Водещ: Интересуваме се от вашето мнение като човек, който е работил в един екип с Марин Райков и може да ни кажете нещо повече за него?


Надежда Нейнски: Аз внимателно слушах визитките. Радвам се, че начело на държавата, макар и за кратък период от време ще застанат толкова много интелигентни хора. Но опитът през годините показва, че интелигентността е необходимо, но не и единствено условие. Онова, което искам да кажа още в самото начало е, че се радвам, че начело на държавата, говоря в случая за министър-председателя, застава един убеден демократ. И в този смисъл аз съм спокойна, защото кормилото на България в един много труден момент е важно да бъде в ръцете на демократ. Защото хаосът, за който говорите, тревожните дни, през които преминахме, тревожните хора по улиците, ни показаха колко лесно е да се люшнат нещата към носталгията на миналото и в безпътицата си хората да посегнат към онова, от което всъщност избягаха преди толкова години. 


Водеща: Г-жо Нейнски, да ви питам само нещо. Понеже вчера правителството от коментатори беше натоварено, и обстановката, наистина с някаква психотерапевтична роля, ще успее ли да я изиграе тази роля Марин Райков, освен експертността, която очакваме от него и от колегите му?  

Надежда Нейнски: За мен Марин Райков е човек, който е проверен в много трудни моменти. Защото, знаете ли, народът го е казал, че в трудни моменти човек трябва да заложи на онези, които знаe как ще реагират. Марин Райков беше част от един екип, който постави началото на модернизирането на България, на най-смелите реформи, на много сериозните изпитания по време на войната в Косово, на трудните битки във връзка с газовата криза. Tози човек не се огъна, прояви кураж и твърдост на идеите си и в този смисъл аз лично за себе си съм спокойна, знам какво мога да очаквам от него и се радвам, че неговият професионализъм беше оценен. 


Водещ: Вчера Волен Сидеров каза, това е човекът виновен за либийския случай. Вие как го посрещате този коментар?


Водеща
: Натовари го с вината за задържането на българските медици и за много късната реакция на България по онова време, в което и вие бяхте външен министър.


Надежда Нейнски: Аз разбира се мога много да кажа по този въпрос, но за краткото време ще кажа само едно. Голяма изненада е за мен и за него, а вероятно и за всички, които имат отношение към случая, че този случай беше засекретен. По този начин не се даде възможност да се разбере цялата истина. И в този смисъл, само разсекретяването на делото ще ни даде възможност на нас да кажем цялата истина. Иначе всичко останало ще бъде просто ругателство и опит да се дискредитира един човек, в чиито ръце в момента са поставени делата на държавата.


Водещ: В този списък, който видяхме от новите лица, новите имена, някои от тях са отбелязани като по-скоро десни, другите свързани със СДС или с ДСБ. Ще ви изброя другите имена освен Марин Райков, ако имате коментар. Николай Милошев, Юлиян Попов, Драгомир Йорданов, правосъдния министър, Юлиян Попов на околната среда, Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма и проф. Николай Петров на здравеопазването. Свързвате ли ги с дясното вие?


Надежда Нейнски: Вижте, не бих ги оцветявала политически. Част от тези хора аз наистина познавам. За тях мога да кажа същото: най-важното за мен като политик от 23 години е, че те са демократи, че вярват в необходимостта от модернизацията на България, вярват в това, че България трябва да продължи по този път, по който е тръгнала, а не трудностите да я върнат обратно към носталгията по тоталитаризма, към екстремизма. България не заслужава такова бъдеще и аз съм убедена, че тези хора ще бъдат будни и ще се стремят да довършат онова, което започнахме преди доста години. 

Водеща: Благодаря ви!



Снимка: В. 24 часа