вторник, 5 март 2013 г.

Правителството на Борисов подготви пролетарската революция


Правителството на Борисов подготви пролетарската революция, заяви в интервю за Факти.бг евродепутатът Надежда Нейнски, която е и основател на "Единство".

Г-жо Нейнски, Петър Москов заяви, че ако президентът Росен Плевнелиев промени решението си в близките дни и връчи мандат на Синята коалиция, те ще реализират този мандат и ще дадат възможност на президента с мандата да формира по негов избор негов екип и негово предложение за министър-председател и членове на кабинета. Как бихте коментирали направената заявка за управление на ДСБ в служебния кабинет, това и ваше мнение ли е?

Конкретният проблем, който извади хората на улицата, е усещането, че държавата, институциите и политиците, които ги представляват, са ги оставили на произвола на съдбата. Това усещане не е ново, то се задълбочаваше с годините, но сякаш всички го подценяваха. За мен разрушаването на доверието в демократичните институции се правеше съзнателно през последните 12 години и началото на това постави Симеон Сакскобургготски. Неглижирането на парламента, дискредитирането на съд, прокуратура, конституционен съд, дори ако щете свеждането на президентството до церемониал, постепенно отчайваше хората.

Едни потърсиха изход в емигрантството, други в тоталното отрицание.

В такъв момент търсенето на изход не е само рационален. Някой имаше интерес да внушава, че демокрацията не е донесла нищо добро на България. Само бедност, корупция, престъпност и монополи. При такъв извод логично идват идеите за национализация, изгаряне на знамената на ЕС и САЩ, изгонване на чужденците-изедници и възцаряване власт на народа. По-скоро на онези, които претендират, че говорят от негово име.

Аз твърдя, че причините, поради които демокрацията в България не даде очакваните резултати, не са в реформаторската десница, която беше на власт 5 от общо 23 години преход, а в последните три правителства и особено в последното, което, претендирайки да е дясно, надмина дори и социалистите по неокомунистическа носталгия и тоталитарни практики. Неслучайно именно то издигна лозунга за криминалния преход, ненужните партии и старите лица. То подготви всъщност пролетарска революция, а истинските гласове на протеста срещу монополите, корупцията, организираната престъпност и олигархията потънаха в крясъци и екстримизъм. Така се стигна до опит за формиране на обществен съвет, в който монополисти се маскираха като спасители. Тоест опитите за подмяна продължават.

На този фон ние искаме да свалим маските. Искаме всеки да носи отговорността си. В случая мандатът играе ролята на тест – за партиите, за президента, за медиите, дори за хората от протестите.

Яне Янев заяви, че 99% на сто премиерът на служебното правителство ще бъде Саша Безуханова от кръга Прокопиев, министърът в оставка Лиляна Павлова коментира, че жените в криза се справят най-добре, Вие как бихте коментирали?

Въпросът е какво означава справяне с кризата. Необходимо е доверие. Имаме разрушени, недействащи институции, некомпетентност, но най-вече зависимости. Най-големият проблем в политиката не са старите или новите лица, а зависимите лица. Българската политика няма да се промени никога, ако хората, които вземат решения, са зависими от нещо друго извън обществения интерес. Затова аз, която винаги съм била за мажоритарни кандидати, днес вече съм убедена, че не е проблем, за който и да било олигарх да си купи авторитет. На пазара има голямо предлагане, дори няма да се охарчи много. То вече цели партии се продават, та какво остава за отделен човек?! Значи нещата не са толкова прости. Нито само мажоритарен, нито само пропорционален вот е решението. Демократичният свят си блъска главата над механизмите за гаранция от десетилетия. Затова дали служебният премиер ще е жена или мъж няма никакво значение. Важно е какви са гаранциите, че зад него или нея не надничат корпоративни интереси. Важно е двата месеца на служебния кабинет да не бъдат използвани за прокарване на тези интереси, а да бъдат гаранция за честни избори и защита на интересите на хората през демократични и работещи в техен интерес институции.
Източник: Факти.бг