сряда, 6 март 2013 г.

Костов и Нейнски: Президентът изопачава истината


Демократи за силна България и "Единство" опровергават думите на президента Росен Плевнелиев: "Г-н Костов поиска властта". Това се казва в съобщение на ДСБ до медиите.

"Това не отговаря на истината и не прави чест на президента да изопачава фактите. Той беше призован да направи последно усилие да привлече подкрепата на ГЕРБ за програмно правителство с посочени от него експерти. Вместо това, допусна да се провали заедно с провала на ГЕРБ и наложи решение против волята на протестиращата българска общественост", се казва още в изявлението на партията. 

Вчера ДСБ и движението "Единство" на Надежда Нейнски, с което се обединиха, предложиха държавният глава да не връчва мандата на ДПС, а да опита за последен път да състави програмно правителство и по този начин да запази работещ парламент, който да направи исканите от хората законодателни промени срещу монополите.
"При успех на консултациите, ние ще поемем отговорността да внесем това правителство в Народното събрание, а в кабинета ще влязат експерти, предложени от президента", заяви вчера Костов.

Днес обаче, след като даде на ДПС последния възможен мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент, а те му го върнаха, президентът мотивира отказа си да приеме такъв вариант с думите:

"След всички консултации, накрая г-н Костов поиска властта, веднага след това г-н Сидеров декларира, че ще излезе на въоръжена борба. Не ни трябва това в този момент на нестабилност за България".
 
Плевнелиев добави, че вчера отново е провел разговори с Костов, както и с лидерите на големите парламентарни групи, които отхвърлили предложението да се състави експертно правителство в рамките на този парламент.