четвъртък, 15 август 2013 г.

Реформаторският блок започва да гради местни структури по предложение на Синьо Единство

От ляво надясно - Борислав Сандов от "Зелените", Божидар Лукарски от СДС, Найден Зеленогорски от "Движение България на гражданите", Радан Кънев от ДСБ, Христо Панчугов от "Синьо единство", сн. БГНЕС
Реформаторският блок "съвсем скоро" ще започне да изгражда своите местни структури, обяви лидерът на "Синьо единство" Христо Панчугов. Това стана в четвъртък по време на приемането на СДС и БЗНС за "членове", на което присъстваха представители и на досегашните пет партии, основали новото политическо формирование. Това са "Движение България на гражданите", ДСБ, "Синьо единство", "Зелените" и "Свобода и достойнство".

Те обаче бяха много предпазливи в прогнозите кога Реформаторският блок ще се превърне в действителна политическа коалиция с общо ръководство, която да е способна да излъчи кандидат-депутатски листи. Единодушната реакция на всички членове бе, че България не се намира в предизборна обстановка, а едва, когато тя настъпи, тогава ще се мисли за депутатски листи.

Въпреки това повечето от тях се постараха да дадат гаранции, че партиите няма да се скарат преди избори и това да приключи поредния проект вдясно.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че в меморандума, който стана основа за създаването на Реформаторския блок, са заложени достатъчно гаранции срещу вътрешното противопоставяне.

"Отношението ни към ГЕРБ сега ни събира", каза Кънев в отговор на въпрос за различията между ДСБ и СДС в миналото. Той допълни, че всички партии в блока са определили персоналните нападки в дясно от близкото минало като "голяма политическа грешка".

Зеленогорски лично гарантира

"Няма да се скараме, ако стигнем до (редене на) листи. Силно се надявам. Аз ще се опитам да гарантирам това. Имам опит с изборите в Плевен, защото там обикновено бях издиган от коалиция от поне 10 партии", каза с надежда Найден Зеленогорски от "България на гражданите" в отговор на въпрос на Mediapool какви гаранции могат да дадат партиите от Реформаторския блок, че коалицията им няма да се разпадне точно преди избори.

Голяма част от въпросите на журналистите бяха свързани с това какъв формален статут ще придобие политическата организация, как ще управлява и как ще излъчва свои представители. В момента Реформаторският блок се крепи единствено върху меморандум за общи действия и няколко споделени идеи за развитието на страната.

Лидерът на БЗНС Николай Ненчев също обяви, че вярва в представителите на партиите в блока, защото е останал с добри впечатление от разговорите си с тях. "Това са млади и умни хора, които не са обременени от (скандалите в) миналото", каза Ненчев. Христо Панчугов от "Синьо единство" допълни, че "извървяния път" на партиите в Реформаторския блок ще гарантира, че той няма да се разпадне.

На фона на тези гаранции в четвъртък стана ясно, че още шест партии са поискали да станат част от Реформаторския блок. Това са ЕНП, Български демократичен форум, Обединени земеделци, БСДП, НДСВ и Радикал-демократическата партия. Разговори с тях ще бъдат проведени в следващите седмици.

"Този процес има две страни. От една страна привличането на много голям брой партии може да обезличава, но от друга българските избиратели очакват смиряването на партийните лидери, за да могат да работят за постигането на консенсус", обясни Радан Кънев. Той допълни, че "реформаторите" трябва да приемат всеки "свестен и честен" човек в своите редици.

Току що приетият СДС отново с резерви

Изненадващо най-рязка реакция срещу определянето на Реформаторския блок за "политическо формирование" и бъдещите намерения за общи листи бе на лидера на СДС Божидар Лукарски. Той подписа меморандума, с който СДС стана част от блока, но веднага направи уговорката, че това се прави без санкцията на Националния съвет на партията.

"Реформаторският блок е идейна и надполитическа платформа, която цели отрицанието на досегашния начин на управление. Нормално е партиите, участващи в обединението, да имат различия по някои въпроси, но по-важното е те да се обединят около това, което ги свързва", каза Лукарски и определи като "труден" процеса по присъединяването на СДС към блока.

На заседанието си в четвъртък оперативното ръководството на "Раковска 134" било достигнало "до консенсус", че СДС трябва да влезе в Реформаторския блок, обясни Лукарски. Той обеща, че скоро и Националният съвет на СДС щял да се произнесе по въпроса. Лукарски излезе и със собствената си гледна точка какво точно представлява Реформаторският блок. Според него това е не само "надполитическо" формирование, но дори и "надидейно".

Впоследствие той обясни какво е имал предвид с определението си за "надидейната" коалиция. Тя е "надидейна", защото избиратели са показали, че смятат идеите на всички партии в Реформаторския блок поотделно за недостатъчни, а сега с това обединение се създава нещо над тези идеи, разказа Лукарски.

Той не обясни защо смята Реформаторския блок за "надполитическо" формирование, след като в него членуват седем политически партии, а целта е да се даде политическа алтернатива на гражданите срещу сегашните управляващи и ГЕРБ.

Божидар Лукарски наследи кмета на Карлово Емил Кабаиванов начело на СДС. Кабаиванов бе лидер на партията, когато тя еднолично прекрати съществуването на Синята коалиция и достигна историческо дъно на последните парламентарни избори. По същото време СДС се разцепи, за да възникне "Синьо единство", а останалите апаратчици на "Раковска" 134 направиха серия от услуги на ГЕРБ, включително неуспешен опит да изкарат тогавашните управляващи от скандала "Марковска".

В момента Кабаиванов е заместник-председател на СДС, а другият привърженик на общите действия с ГЕРБ Борис Марков, продължава да е шеф на предизборния щаб на партията.

Лукарски обаче гарантира, че СДС вече не желае да се коалира с ГЕРБ, а иска да работи с Реформаторския блок. Лидерът на "Синьо единство" Христо Панчугов приветства приемането на СДС в организацията, с което показа, че старите дрязги са забравени.

Източник: www.mediapool.bg