вторник, 20 август 2013 г.

Маргарита Бойчева пред EUINSIDE: Реформаторският блок да има единни органи на управление на ротационен принцип

Наскоро euinside проведе интервюта с представители на четири от първоначалните пет партии, които се обединиха в Реформаторския блок (РБ) - ДСБ, Зелените, ДБГ и НПСД. Поради технически причини от Синьо единство не отговориха на мейловете ни, но след публикуването на статията с мен се свърза заместник-председателят на партията Маргарита Бойчева и пожела да отговори на всички въпроси, които euinside постави и на останалите участници. Предоставяме цялото интервю без съкращения, първо защото е само с един представител на РБ и второ, защото г-жа Бойчева отговаря на някои от смятаните от euinside ключови теми по обнадеждаващ начин. Това са темите за Механизма за сътрудничество и проверка и за сътрудничеството с европейските политически семейства. Не по-малко важни са обаче и отговорите, които тя дава на останалите въпроси

euinside:  Временно ли е вашето обединение? 

Маргарита Бойчева: "Синьо единство" участва в Реформаторския блок с цялата си убеденост, че на днешна България е нужен силен, траен и единен политически субект. Субект, който се задвижва от десни принципи, отстоява десни ценности и води десни политики, без оглед на политическия мейнстрийм. Субект, който има ясната воля да преодолее отделните ни тесни и неуютни вече партийни окопи и да създаде модерна нова партия. Няма да се уморим да чертаем именно този път пред Реформаторския блок, който според нас е единствено правилният път на развитието му.  

euinside: В платформата сте записали, че цел ви са нови изборни правила. Имате ли вече обединение около конкретни идеи за промени и ще търсите ли подкрепа за тях и отвъд Реформаторския ви блок?

Маргарита Бойчева: Общи предложения за промяна в изборните правила бе една от първите инициативи на РБ. Сред тях са конкретни мерки като създаване на професионална и избрана с конкурс ЦИК, въвеждане на задължително преференциално гласуване без праг, актуализиране на регистъра на избирателите и др., касаещи честността и прозрачността на изборния процес като едно от най-важните условия за качествена демокрация.

euinside: Записали сте доста точки в платформата си, които имат пряка връзка с Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК. Какво е мнението Ви за този механизъм и как смятате, че трябва да се подходи за изпълнението на заложените в него цели?

Маргарита Бойчева: От много време вече този механизъм е червената лампа, която тревожно свети в българското обществено съзнание, напомняйки ни, че имаме недовършена работа по изпълнението на европейските критерии в сферата на правосъдието и вътрешните работи. В политическото съзнание обаче редовните доклади на ЕК са просто удобен инструмент за обслужване на вътрешнополитическите интереси. Управляващи и опозиция "четат" тези доклади винаги диаметрално противоположно, замерят се взаимно с чернови, с цитати от текста, претеглят съотношението между похвалите и критиките от Брюксел и нищо не следва от това. То е просто част от безсмислената политическа бутафория.

Опитът с България показа, че ЕК съветва, отправя критики, изисква реформи, но когато правителството няма политическата воля да ги реализира, механизмът на практика остава неефективен. Най-голямата грешка на правителството на ГЕРБ бе, че допусна обвързването на механизма с приемането на България в шенгенското пространство. Така страната ни вписа още един свой европейски приоритет в графата "нереализирани". Тъкмо затова съдебната реформата е сред приоритетните, които чертае нашето реформаторското обединение с ясното съзнание, че тя трябва да е проекция на силна национална воля, а не само на европейски коректив.

euinside: Според вас трябва ли Механизмът да се разшири, за да включи повече области, които в момента не покрива? Например медийната среда? Какво мислите за идеята на четири страни-членки да се налага политически мониторинг на страни, които имат проблеми с върховенството на закона? Трябва ли България да ги подкрепи на европейско ниво?

Маргарита Бойчева: Това са въпроси, които касаят цялостната визия на РБ за европейската битност на България. ЕС не е оценяваща агенция, нито неправителствена организация. ЕС се крепи на идеята за доверие между държавите-членки. Икономическата криза изправи общността пред самопризнанието за сериозни проблеми като подмяната на данни, предоставяни от страните-членки на ЕК, политически натиск, укриване на данъци, корупция и т.н. Ако държавите-членки не поддържат честни и прозрачни отношения, ако няма доверие помежду им, тогава европейската общност няма да е успешна, а България ще бъде все по-обезкуражена от членството си в нея. Разбира се, подкрепяме мониторинг в икономическата сфера под формата на Европейски семестър или чрез покриване на определени макроикономически индикатори - подобна идея има логика заради разразилата се икономическа криза и заради силната икономическа обвързаност на страните-членки. Но сме скептични относно идеята ЕС да създава регулярни мониторингови механизми. ЕС има достатъчно други лостове за влияние върху страните-членки.
По въпроса какво да подкрепя и да не подкрепя България на европейско ниво ние в "Синьо единство" сме еднозначни - България трябва да излезе от ролята единствено на подкрепяща и да влезе в ролята на инициираща. Страната отсъства от най-важните дебати в ЕС, което със сигурност не влияе добре на образа и на самочувствието ни в общността.

euinside: Много хора не са наясно как точно ще работите заедно, защото до голяма степен политическите ви възгледи се различават, най-вече със Зелените. Точките в платформата ли са единствените, които ви обединяват или има и други? Например, по икономическите теми имате ли съгласие - за фискалната политика, за социалната? Кои са темите, по които имате различия и как ще работите по тях? 

Маргарита Бойчева: Темите, по които имаме различия, наистина са свързани основно с икономика, социална политика, енергетика и околна среда, а това са ключови сектори от държавното управление. Затова е важно по тези теми да се опитаме да изработим максимално сближени реформаторски позиции и да преценим докъде се простира маржът на компромиса с партийните ни позиции. В миналото Народно събрание Синята коалиция работи много успешно, например със Зелените, имахме съвместни публични действия и законодателни инициативи по теми, свързани с ГМО, АЕЦ "Белене", Закона за горите, протестите срещу АКТА и др. Докато Реформаторският блок е просто идейно обединение от партии и граждани срещу задкулисието в политиката, подобни различия са много добър повод за дебат. Но ако това обединение се превърне в изборен проект, тогава то ще трябва да застане зад конкретна управленска програма. А в нея различия и нюанси не може да има.

euinside: Готвите ли се за предсрочни избори? (под формата на коалиция Реформаторски блок).

Маргарита Бойчева: От "Синьо единство" много пъти сме изразявали мнение, че поредната широка дясна коалиция, съшита набързо под напора на обстоятелствата, ще бъде крайно унизително предложение към нашите избиратели. Тези хора се умориха да дават гласа си за компромисни и неискрени коалиции. Те заслужават единен и вдъхновяващ политически проект. Затова, ако се минава изобщо през юридическата форма на коалиция, то честно трябва да кажем на хората, че това е последната крачка преди създаването на новата дясна реформаторска партия.

euinside: Как ще се справите със скепсиса сред избирателите ви? Много от най-яростните ви привърженици и членове са против влизане в коалиция с партии, които според тях, а и според създаденото обществено мнение, са спорни - като например партията на Кунева, Народна партия "Свобода и достойнство", а отскоро се включи и СДС, което на практика извърши предателство по-рано тази година?

Маргарита Бойчева: Прекратяването на войните между отделните партийни структури, които отдавна загубиха легитимност пред избирателите, укротяване на яростните твърди ядра на партиите и постепенната им подготовка за вливане в единна структура е задължително условие за успеха на новата десница, според нас. Ако това не се случи, Реформаторският блок е обречен на мимикрия. Няколко души от Реформаторския блок ще влязат в парламента, но това няма да промени с нищо държавата. Това, че с някои партии от блока в миналото сме имали различия, не означава, че в бъдеще не можем да работим заедно. Трябва да се проясни политическата физиономия на реформаторското обединение. Трябва да изработим визията и мисията му, защото в момента имаме само едни "12 начала на обединението". Те са амбициозна политическа заявка, но далеч не са достатъчни.

euinside: Ще подготвяте ли нещо заедно за европейските избори или ще работите само на национално ниво?

Маргарита Бойчева: Разбирането на "Синьо единство" е, че реформаторското обединение трябва да работи на всички нива като единен политически организъм – и на европейско, и на национално, и на местно ниво. Това според нас означава да има единни органи на управление, ротационно председателство, единни механизми за взимане на решения с консенсус, единни структури по места и да излъчва единни послания. Всичко това са изпробвани европейски практики, които "Синьо единство" вече предложи официално на партньорите в Реформаторския блок и очакваме този дебат да започне. 

euinside: Най-големият риск от провал на усилията и на протестиращи, а и на вашите да напреднете с РБ, е, че при предсрочни избори на практика ще се сблъскаме със същия или малко по-различен резултат, но всъщност същите политици, със същото ниво на безморалност и безпринципност ще влязат в управлението. Мислили ли сте за това? И какво може/трябва да се направи?

Маргарита Бойчева: Затова задачата ни е да предложим онези наложителни реформи в държавата, които ще променят из основи начина, по който тя функционира. Това за нас, партиите от Реформаторския блок, минава през няколко ключови реформи - в сферата на икономиката: промяна на икономическия климат и условията за малък и среден бизнес; в сферата на правораздаването, в сферата на администрацията; конструкцията на държавните и контролни органи, промяна в правилата за обществените поръчки и в сферата на гражданското участие, медийната свобода и културата.

euinside: В момента протестиращите са подложени на огромен натиск да предложат алтернатива - собствена или да привлекат партии, на които симпатизират. Това е на практика невъзможно, защото този протест се пази като дявол от тамян от подозрението, че някой го яха. Вие самите участвате в протестите. Смятате ли, че е възможна някаква спойка? Възможен ли е контакт? Съвместни действия?

Маргарита Бойчева: Ние не само участваме в протестите, но следим внимателно и тяхната динамика. Имаме амбицията Реформаторския блок да се превърне в политическия отговор на очакванията на протестиращите. Вече е ясно, че което и да е българско правителство оттук-нататък ще работи под дулото на постоянен граждански натиск и в режим на пълна прозрачност. Но когато хората, които днес са на улицата, все пак се приберат по домовете си, те трябва да знаят, че има политици, които ще продължат да отстояват исканията им. Реформаторското обединение ще бъде истински успешно, когато в негово лице активните десни българи сами припознаят своето представителство.

euinside: Обсъждали ли сте проблемите, които имаме в България със своите партийни партньори в европейските политически семейства и разчитате ли на подкрепа от тях? Каква подкрепа?


Маргарита Бойчева: "Синьо единство" смята за голяма грешка самоизолацията, в която се постави традиционната десница в своето европейско политическо семейство. С манталитета на разсърдено малко дете ние тропахме с крак на ЕНП и казвахме: "Няма повече да си играем с вас, щом вие вече си играете с ГЕРБ". СДС и ДСБ подцениха нуждата от постоянен диалог с ЕНП. През последните години връзката на Синята коалиция с ЕНП бе единствено Надежда Нейнски като евродепутат, бивш вицепрезидент на ЕНП и президент на Съюза за малки и средни предприятия към ЕНП. Лидерите на партиите страняха от регулярен, открит диалог с ЕНП. Сега реформаторското обединение получава шанса да промени това.