петък, 30 август 2013 г.

Надежда Нейнски: България трябва да заеме активна позиция по конфликта в Сирия и да я аргументира много ясно


Трябва да има дебат в Народното събрание относно ситуацията в Сирия и позицията на България по нея, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия бившият външен министър и настоящ евродепутат Надежда Нейнски.

Според Нейнски ситуацията в и около Сирия продължава да бъде сложна: "Решението за военна намеса не се забавя, решението на Великобритания не означава отказ и на останалите сили. Ситуацията в Сирия продължава да бъде сложна. Очакват се резултатите от проверката на ООН преди да има други действия”, каза още бившият външен министър и добави:

“Там има проблеми и има какво да се крие. Очакванията са мисията с инспектори да каже какво се случва. Няма съмнение, че е използвано химическо оръжие. Въпросът е кой го е използвал. Категорично смятам, че човешките права не могат да бъдат вътрешен проблем на една страна, защото някои смятат, че каквото се случва в страната, си остава там.
Това, което се случва, е геноцид към собствения им народ. То е в противоречие с всякакви човешки норми. Конфликтът там се задълбочава, не се решава. Сирия е държава, която има големи възможности и съюзници. Mеждународната общност не може да остане безучастна. Светът е категоричен в едно, че трябва да се постави край на използването на химическо оръжие".

Според Надежда Нейнски употребата на химическо оръжие е онази "червена линия", която не може да се прекрачи и рябва да бъде даден шанс на хората в Сирия да защитят правата и живота си.

„Заплахата от бежанска вълна е много опасна. Говори се, че в Италия над 25 000 бежанци са на границите. И в Гърция се очаква голяма бежанска вълна. В България също - заради Турция, която е заявила, че ще участва в евентуална военна интервенция.“, каза Нейнски и допълни, че сериозно трябва да бъдат обсъдени икономическите последици от един голям бежански поток.

Надежда Нейнски е категорична, че дипломацията на България трябва да е много активна и трябва да аргументира ясно своята позиция.


Евродепутатът напомни, че в сирийската опозиция има крила, който застават на страната на Ал Кайда.