сряда, 21 август 2013 г.

Възмездие за лекарите от Горна Оряховица

Цветанов съсипа живота им и дори не се извини

Автор: д-р Ваньо Шарков


Решението на лекарите от Горна Оряховица, набедени от Цветан Цветанов за убийци през 2010 г., да заведат няколко дела в съда, показва сила и достойнство от тяхна страна. От психологична гледна точка обаче те отново ще преживеят този кошмар. Тяхната инициатива заслужава подкрепа, защото колегите бяха преследвани по много унизителен начин от бившите управляващи.

Въпреки че името на лекарите вече е изчистено, завеждането на дела срещу Цветанов е чисто морален акт и опит за търсене на възмездие и почтеност в цялата тази история. Каквото и да стане обаче, нищо не може да върне на обвинените медици нормалния им начин на живот, който имаха, работата им. А и случаят в Горна Оряховица не беше изолиран, имаше подобни и в Благоевград, и във Варна.

Цветанов организира кампания срещу лекарското съсловие, с идеята да го очерни тотално. От парламентарната трибуна той ги нарече „убийци на едно живородено дете". Но лекарите са интелигентни и умни хора, за разлика от бившите управляващи. Спомнете си обаче, че още при първата експертиза, когато медиците бяха оневинени по т.нар. случай „Бебето във фризера", срещу тях бяха извадени стари случаи и още дела. В крайна сметка докторите бяха оневинени по всичките. Но Цветан Цветанов така и не се извини. Сега вече е късно за подобна постъпка.

Когато всички очаквахме бившият министър да го направи, при гледането на един бюджет в пленарна зала, той седя на министерските банки, а след това си тръгна, без да пророни и дума. Късно е за извинения, а и в момента няма като какъв да се извинява. В минало време да поднасяш извинения, когато и следствие, и прокуратура са показали, че тези хора са невинни, каквото и да кажеш, вече си закъснял. Но сега лекарите имат думата, защото те загубиха нормалния си начин на живот след атаката на Цветанов. И то без да са виновни, без да са извършили престъпление. Някои дори се разболяха заради чудовищните обвинения. Шефът на болницата в Горна Оряховица Миролюб Кожухаров беше уволнен, а на негово място сложиха човек на ГЕРБ.

Нека сега потърпевшите да кажат какво да бъде възмездието за постъпката му. Аз обаче съм убеден, че каквото и да направи самият Цветанов, нищо не може да върне предишния им живот. Случаят в Горна Оряховица ще бъде запомнен с това, че такава масирана атака на управляващо мнозинство срещу български лекари и такова очерняне на съсловието не си е позволявало нито едно правителство. Нека припомним, че когато променяхме Наказателния кодекс и искахме да бъдат инкриминирани нападенията над лекарите, Искра Фидосова заяви, че този закон второ четене в парламента няма да види. И той наистина не видя второ четене. Никога няма да намеря логично обяснения защо някой може да бъде толкова озлобен срещу лекарите.