четвъртък, 15 май 2014 г.

Правителството води антиевропейска енергийна политика, а ГЕРБ и РБ са съучастници в провала на сектора през последните 13 години

Правителството на БСП, ДПС и Атака не просто се провали в енергетиката, а води откровена антиевропейска политика, която е в ущърб на общата европейска енергийна политика и в услуга на руските енергийни интереси. Доказателство за това са както скандалните поправки в Закона за енергетиката, за които СИНЬО ЕДИНСТВО първа алармира, целящи да заобиколят Третия енергиен пакет по отношение на „Южен поток“, така и прибързаното Решение №76 от 09.05.2014 на МОСВ, с което под предлог за „защита на особено важни държавни и обществени интереси“ за пореден път остава съмнение за целенасочено заобикаляне на българското законодателство. Към това се добавят и опитите за отнемане на лицензите на ЕРП-тата, популисткото намаление на цената на електроенергията в началото на мандата на правителството, деструктивните действия във ВЕИ-сектора, липсата на воля да се изработи дългосрочна национална стратегия, съобразена с европейското законодателство.   

Вотът на недоверие обаче цели по един особен начин да обслужи играта на добри и лоши в една пиеса, в която по същество всички носят своята вина. С действията и бездействията си управленията на НДСВ, Тройната коалиция и ГЕРБ еднозначно затвърдиха енергийна зависимост на България от Русия.

Водачът на листата на РБ като министър при НДСВ и Тройната коалиция затвори предсрочно 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй, рестартира АЕЦ Белене и участва в подписването на Големия енергиен шлем.

ГЕРБ продължиха да захранват проруската енергийна олигархия с тригодишния си отказ да спрат проекта АЕЦ Белене, с подписа си под проекта Южен поток, изцяло несъгласуван с европейските изисквания и с години протакваните интерконектни връзки.

СИНЬО ЕДИНСТВО намира за унизително, че двете партии на традиционната десница -СДС и ДСБ - които са носители на традицията от последователна и категорична политика на правителството на ОДС срещу руските енергийни интереси в България приемат да легитимират една видима политическа безпринципност, срещу която иначе на думи се борят.

СИНЬО ЕДИНСТВО е с единствената европейска листа, оглавявана от политик, който през всичките години на политическата си кариера е заемал последователна и категорична позиция за независимост на българските национални и енергийни интереси и един от малкото политици на десницата, който никога не преживя „катарзис“ по отношение на склонността на Москва да използва енергийните доставки като инструмент за натиск върху България.

СИНЬО ЕДИНСТВО призовава сините хора на вота на 25 май да подкрепят с номер 9 шанса на една принципна десница, която не прави компромиси с ценностите си.