вторник, 13 май 2014 г.

Надежда Нейнски: След Украйна, Европа вече няма да бъде същата


Институциите в България се използват, за да се руши държавността, заяви председателят на партията Христо Панчугов

Подпалването на знамето на ЕС от активисти на БСП на 9 май е много повече от инцидент. Това е сериозен знак за посоката, в която тласкат страната и доказателство за съзнателно провеждана стратегия от последните години. Това каза пред симпатизанти в Габрово, водачът на листата на СИНЬО ЕДИНСТВО Надежда Нейнски.

„НДСВ бяха първите, които извършиха подмяна чрез клишето за „новите лица“ в политиката и проведоха злостна кампания за дискредитиране и обезценяване на постигнатото от правителството на ОДС. Нейният смисъл беше да се заличи спомена за постигнатото от нашето управление. Царят назначи министри от БСП, а в последствие БСП му върна жеста в правителството на Тройната коалиция като нарече това „приемственост“. ГЕРБ продължи с тезата на Сакскобургготски, че целият преход е бил криминален. Правителството на Орешарски привнесе нов нюанс – лошият вече е не само правителството на ОДС,  лош е целият Европейски съюз“, посочи Нейнски и каза, че се насажда идеята, че само Русия е любяща и грижовна в задушаващата си прегръдка.

„Каквото и да се случваше с десницата през тези години вярвах, че през 1997-2001 г. сме успели да поставим безвъзвратно България на европейските релси. Но ето, че днес вече се оспорва европейския ни път и то в момент на драматичните събития в Украйна“ – е убедена Нейнски.

Водачът на листата препотвърди позицията на СИНЬО ЕДИНСТВО по отношение на Южен поток – „Въпросът не е в това, че Южен поток цели да заобиколи Украйна, а в това, че Русия се опитва да не приложи за България Третия енергиен пакет. „Няма здрава логика в това, защо Русия отказва достъп на трети страни до тръбата, освен очевидното – за да бъде използвана за политически инструмент и натиск“.

„Какви са тези български политици, които защитават руския интерес, а не българския национален интерес?“, попита риторично Нейнски и изрази убеденост, че след събитията в Украйна Европа вече няма да бъде същата.

„Събитията в Украйна върнаха Западна Европа към истината за това- какво е Русия днес, за истинското лице на политическата власт в Русия“. По мнение на евродепутатът в момента Русия търси разделението на Европа и това е голямото предизвикателство, на което трябва да отговори тя.

Нейнски е категорична, че Съюзът трябва да има обща европейска енергийна политика и че тя ще бъде отговор на кризата с Украйна. „Затова е важно кой ще представлява България в Европа. България може да има своя важен глас в ЕС, да участва в големия дебат за бъдещето на Съюза“, посочи тя.

„Всеки, който не се е отдал на апатията и страха трябва да гласува и да работи за кристално чистата кауза на СИНЬО ЕДИНСТВО“ призова симпатизантите в Габрово вторият в листата на СИНЬО ЕДИНСТВО Бойко Станкушев.

По негово мнение има три кръга от проблеми, които пречат за нормалното развитие на страната: недалновидната политика на част от западноевропейските лидери в отношенията с днешна Русия и политики спрямо източноевропейските страни; дефицит във външната ни политика спрямо бързото интегриране към Съюза на Западните Балкани. По отношение на националните приоритети, той посочи с първостепенна важност работата по диверсификация на енергийните източници на България, както и изключителната важност от бързото въвеждане в експлоатация на интерконекторните връзки със съседните страни.

Председателят на партията Христо Панчугов каза: „ Аз съм габровец и това, че в последните години, градът се променя към по-лошо, а не към по-добро ме засяга лично. Също толкова лично, колкото това, че институциите в България се използват, за да се разруши държавността“.

„Хора, които размятат кебапчета, казват, че ще станат премиери и за съжаление,  все още имат аудитория“, посочи Панчугов. Той изрази мнение, че у нас съзнателно се толерира обезсмислянето на политическия дебат.  

„Ние участваме в тези европейски избори за да покажем и за да докажем, че държавността, институциите, политическите партии, моят и вашият изборен глас – не са за продан. Ние намерихме сили в себе си да кажем- да, ние сме малцинство, но няма да допуснем повече подмяна на десницата, на ценности, на принципи и идеали“, каза Панчугов и продължи:

„Ако погледнете световната история – тя е историята на това – как едно убедено малцинство увлича останалите!“

Според лидерът на СИНЬО ЕДИНСТВО първата стъпка винаги е на-трудна, защото хоризонтът е най-отдалечен. „Ние сме тук, на тези европейски избори за да дадем алтернатива на десните демократи. Ние сме аргумент за бъдещето на българската десница и съществуваме единствено за да сме катализатор на нейното обединение. Защото истинската промяна може да тръгне само от българската десница – там където са ценностите“.

„Ние сме истински, това е нещо, което ни отличава, което ни прави различни и с това ще спечелим. Ние правим това, което казваме“, продължи Панчугов. Българският десен избирател се умори да прощава, нека му дадем повод за гордост, радост от това, че отива да гласува“, завърши той.

Васил Папазов, кандидат за евродепутат лидер на Общинската организация на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО каза пред съгражданите си: „Решението ми да приема да бъда част от листата с водач Надежда Нейнски, беше по-трудно от всички досегашни решения, които съм взимал, защото отговорността е огромна“ и призова на 25 май да се гласува с № 9 в бюлетината.