четвъртък, 8 май 2014 г.

За развитието на Северозападна България е необходимо публично-частно партньорство на високо ниво

България не спазва изискванията на Шенген и не може да обезпечи сигурността на Европейския съюз

„Ние сме твърдо против отдаването на териториални води на Русия, това са територии на България и на Европейския съюз. Именно подобни действия са причината в ЕС да не ни приемат сериозно, а приемането ни в Шенген да е химера. Това означава, че България не спазва изискванията на Шенген и не може да обезпечи сигурността на Европейския съюз. Тази политика, която България води през последните 10 години, с времето става все по-опасна – опасна за суверенитета на държавата, като част от ЕС и НАТО“. Това каза на пресконференция, в гр. Монтана, Моньо Христов, четвърти в листата на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО за Европейски избори 2014. Той потвърди отново позицията на СИНЬО ЕДИНСТВО против проекта „Южен поток“.

Според него е задължително да се направят корекции на европейските програми след 2016 г., свързани с насочване на средства в малките и средни фирми. Тези средства трябва да подпомогнат целево предотвратяването на младежката безработица, да стигнат до трайно безработните и малограмотни граждани.

„От голямо значение е да се осъществява контрол от страна на ЕС върху разходването на тези средства, защото някои държави, като България например, не използват средствата за провеждане на политика, а ги усвояват нецеленасочено, като голяма част от тях просто се крадат“, допълни Моньо Христов.

Според земеделеца, най-доброто решение за развитието на Северозападна България е осъществяване на публично-частно партньорство на високо ниво. 

Специално за разрешаване на проблемите на Монтана, Видин и Враца не е достатъчно само развитието на малък и среден бизнес, а е задължително участието на големи международни компании. Необходимо е да се работи активно в Европейския парламент, да се засили работата на Съюза на предприемачите в ЕП и да се изполват необходимите икономически лостове, чрез които може да се въздейства за привличане на компании на базата на публично-частни партньорства в Северозапада.

На въпрос на журналист – на какво разчита СИНЬО ЕДИНСТВО в тези избори, Моньо Христов отговори: „Разчитаме на политическата култура на гражданите от всички поколения. Защото ще бъде лош сигнал за България да бъде предтавлявана в Европейския съюз от хора като Бареков, Пеевски, Сидеров и от социалисти. Имаме качествени кандидати, а водачът на листата - Надежда Нейнски е политик с опит и репутация, която може да свърши сериозна работа за България. Разчитаме на хората, които са с десни убеждения – бивши членове на СДС, ДСБ и на земеделските формации, на хората, обезкуражени от случилото се в Реформаторския блок, които не искат да гласуват за Кунева“, допълни Христов.

В 17.30 ч. четвъртият в евролистата се срещна с жители на Монтана и околните населени места. Председателят на ГС Обединени земеделци и демократи представи пред тях основните приоритети на СИНЬО ЕДИНСТВО в кампанията.