четвъртък, 1 май 2014 г.

Искаме оставката на Цветлин Йовчев заради пасивното съучастие на МВР в проявите на ксенофобия и омраза

Унизителният случай в с. Розово разкри по болезнен начин разпада на българската държавност. Доказа, че 20 години след началото на демократичните промени у нас на изпитание са поставени основни демократични права и ценности: неприкосновеността на частната собственост, етническата толерантност, защитата от дискриминация, съхранението на човешките права и опазването на реда и закона.

Реакцията на хората в с. Розово е пряко следствие от месеците безпомощност на институциите да посрещнат, настанят и интегрират сирийските бежанци в България. Безпомощност, маскирана с шумна агресия и войнстващ национализъм на неколцина политици, съпътствана от мизерията на обществото и оскотяването на българския дух.

Безхаберието по отношение разпада на ценностите през последните 13 години доведе до позорния случай „Розово“ в днешна България, която преди 25 години преживя керваните с български турци, бягащи от Възродителния процес и насилието на комунистическия режим, а преди 70 години спаси своите евреи от нацисткия геноцид на Хитлер.  Популизмът, апатията и ксенофобията взеха връх над нормални европейски и християнски ценности като състраданието и солидарността.

Месеци наред бежанците бяха заклеймявани като „терористи“, тъй като нямаше институция, способна да проведе разследване и да отличи двата типа; ЕС бе набеждаван за основен виновник с аргумента, че не дава достатъчно пари за настаняване, въпреки, че проблемът очевидно не е единствено финансов; неправителствените организации, които се опитаха да подпомогнат властта чрез анализ на ситуацията и предложения за промяна бяха квалифицирани като „агенти на империализма“.
 
Резултатът не закъсня: в обществото се наложи убеждението, че саморазправата е единственият начин, чрез който българинът може да гарантира сигурността на себе си и на семейството си. Бездействието на управляващите спрямо откритите призиви за „етническа чистота“, проявите на омраза, случаите на саморазправа с чужденци в София от "граждански" патрули, словоблудството и бабаитството на съратника на властта Атака, както и на новия популистки „герой“ Бареков - дадоха нужното основание малка част от обществото безнаказано да изземе правосъдието в свои ръце.

СИНЬО ЕДИНСТВО настоява правителството и лично премиерът Пламен Орешарски да се извинят за откритата анти-бежанска риторика и да гарантират спазването на европейските правила за настаняване на бежанци на българска територия. Настояваме управлението да осигури конституционното право на всеки български гражданин сам да решава как да се разпорежда с имота си, без да се налага да се съобразява с незаконните претенции на никое физическо лице, държавен или общински орган, кмет или съседи.

СИНЬО ЕДИНСТВО иска оставката на Цветлин Йовчев заради пасивното съучастие на МВР в проявите на открита ксенофобия и омраза.