неделя, 4 май 2014 г.

Н. Нейнски: 25 май - битката за смисъла на ЕС



Кризата в Украйна показа реалното ниво на доверие между водещите международни фактори- Европа, САЩ и Русия. Дълги години след края на Студената война отношенията им се развиваха в привидно спокойствие, с любезна размяна на визити и куртоазно замитане под килима на сериозните проблеми. Всичко това- в името на световния мир и новите правила на играта. 

Случващото се през последните месеци в Украйна обаче показа, че съществува реална пукнатина и принципна разлика в разбирането на Европа, Русия и САЩ за начина, по който трябва да се развива светът оттук нататък. Съществува разлика в приоритетите, разлика в балансите, дори разлика във философията на правенето на политика. Отсъствието на диалог направи позициите непримирими, дълго толерираната непримиримост, от своя страна, създаде сблъсък, а веднъж случил се, този сблъсък неминуемо води до ескалация. В пламъците му лесно могат да бъдат изпепелени и принципи, и ценности, и обикновени човешки добродетели. Сблъсъкът е хранителната среда на екстремистите, националистите и на всякакви политически вампири, които живеят от омразата и задушават нормалността.

В период на война омразата става нещо нормално. И някак на заден план остава смислената алтернатива, почиваща на толерантност и взаимно уважение, която да даде стимул на хората, че доброто има шанс, че макар и по-трудно за отстояване в дългосрочен план, доброто дава онази сигурност, от която те се нуждаят. 

Цивилизованият свят на Европа е призван да защити именно тази алтернатива. Не само заради Украйна, а много повече заради самия себе си, заради хората в него, които продължават да вярват, че арогантността, насилието и самоуправството имат алтернатива. За това се изисква мъдрост, но и много кураж. Защото да се върнеш към смисъла на създаването на проекта Европа, след като през годините си правил много компромиси с него, означава да вземеш редица непопулярни решения, които със сигурност ще ти струват политическа подкрепа, но са единственото лекарство, което може да спре разнасянето на болестта.

Преди да продължат напред единни в решенията си, лидерите на Европа трябва отново да станат единни в принципите си. На терена на двойните стандарти конкуренцията не е в тяхна полза. Лидерите на Европа трябва да докажат пред собствените си народи, че кризата в Украйна не е битка на Изтока и Запада, а е битка между две политически, а защо не и между две житейски философии.
 

Това е битка за смисъла на ЕС.
 

На 25 май новината за Европа няма да бъде само резултатът от европейските избори. По-важната новина ще бъде резултатът от президентските избори в Украйна. Те ще са знак за това дали 25 години след падането на Берлинската стена европейската идея продължава да мотивира и привлича хората и дали перспективата, която тя дава ще победи рефлексите от миналото.

На президентските избори през май украинците всъщност ще избират между цинизма и надеждата. Цинизмът, че всичко се оказва едно и също, че правото винаги ще е на страната на силните, че единственият шанс за слабите е примирението. И все пак надеждата, че има крепост, която се изправя срещу бурите и нейната защита е залог за реалната промяна в живота им.