четвъртък, 22 май 2014 г.

БСП, ДПС И РБ отказаха дебат със СИНЬО ЕДИНСТВО

Днес 22 май, в предаването на БНТ „Още от деня“ трябваше да има предизборен дебат с участието на ДПС, РБ и СИНЬО ЕДИНСТВО съгласно договореностите в Споразумението между БНТ и политическите партии, участващи в Европейски избори 2014 г. в изпълнение на Изборния кодекс, под което тези партии също са положили подписите си.

Дебатът обаче се провали заради отказа на ДПС и РБ да изпратят свои представители срещу водача на листата на СИНЬО ЕДИНСТВО – Надежда Нейнски.

В тази връзка председателят на партията изпрати писмо до БНТ, в което изразява острото си възмущение от бягството на БСП, ДПС и РБ от дебатите и настоява зрителите да бъдат информирани, че причината за провала на тези дебати в най-важните последни дни преди изборите се случва по вина на БСП, ДПС и РБ. „СИНЬО ЕДИНСТВО имаше и винаги ще има готовност да изпрати свой представител на всеки дебат, който касае европейското бъдеще на България“, се казва в писмото. И още:

„Демонстративното пренебрежение на основните политически партии към дискусиите, касаещи изборите за Европейски парламент, са подмяна на демократичните механизми и по същество допринасят за уронване на държавността. Те затвърждават у хората убеждението, че не политическите аргументи, тези и визия определят резултата на изборите, а скандалите, надвикванията, кебапчетата и купуването на гласове.

За нас поведението на БСП и ДПС не е изненада. Изненадани сме обаче от поведението на РБ, който в своя публична позиция осъди липсата на дебати и бягството на основните политически лидери от тях, а сега водачът на тяхната листата Меглена Кунева за пореден път отказа публичен дебат с водача на листата на СИНЬО ЕДИНСТВО Надежда Нейнски. Това е очевидна проява на двоен стандарт, която няма нищо общо с отговорно поведение на политическа сила с претенции към дясното политическо пространство и визия за развитието на ЕС“.

Утрешният дебат в същото предаване по БНТ от 18,30 ч. трябваше да е във формат БСП, АБВ и СИНЬО ЕДИНСТВО. БСП също отказаха участие в него, така че едни срещу други ще се изправят Надежда Нейнски и Ивайло Калфин.