вторник, 27 май 2014 г.

Надежда Нейнски: Не може да бъде изгубен гласа, който даваш за принципите си и за това да останеш верен на себе си

Надежда и Светлин Нейнски за за победите и загубите в Евровот 2014 по БТВ

Смисълът от моето участие на тези избори беше да поставя на политическата карта една млада формация, която започна големия дебат за десницата. Дебата за компромиса, за подмяната, за всички онези важни неща, които през годините бяха замитани под килима и които всъщност станаха причината за това- толкова много десни хора да се отдръпнат от политиката през последните години. Това каза Надежда Нейнски, пред Петя Дикова в нощта на изборите по БТВ.

„Радвам се, че тези хора имаха куража да започнат този разговор. Той ще продължи и след тези избори“, изрази убеденост Нейнски.

Най-успешният евродепутат от групата на ЕНП в мандат 2009-2014 на ЕП, заяви още:

„Политика продължава, със или без Европарламента. Голямата битка предстои да се проведе в България. Аз смятам, че десницата наистина трябва да намери в себе си мотивация да се върне в голямата игра. И предстоящите местни, а след това и национални избори /в зависимост от това, кога ще се проведат/, ще бъдат голямото изпитание за истинска алтернатива на България. Защото аз продължавам да твърдя, че през последните години, откогато България е член на ЕС, десницата реално не е управлявала. И има много въпросителни, които висят над ГЕРБ, има много въпросителни, които висят над другите политически партии..Всъщност, в момента спорят за това кой по-зле е управлявал България, за да се стигне до това състояние. Така че, е крайно време десните хора да получат представителство, което смятам, че ще се случи след сериозен разговор за десницата“.

В отговор на въпрос за ролята на Европарламента в съвместния им живот, съпругът на Надежда, Светлин Нейнски каза:

„Всъщност политиката е влияние, а не да се институционализираш в някакъв пост. Това е смисълът. Това е истинският политик. Истинските политици останат. Европарламента е една форма и хора, които го изпълват със съдържание. Политикът не бива да бъде институционализиран. Неговото влияние се разбира тогава, когато той не заема формално някакъв пост“.

Надежда Нейнски допълни: „В Европарламента, както и навсякъде, има политици, които случват неща и такива, които не случват нищо за тези 5 години. В много голяма степен политическата биография зависи от това дали си останал верен на себе си и дали си имал отклонения или не от политическата линия, която следваш. Едно от нещата, които винаги е било важно за мен е- да остана вярна на себе си! Много хора и сега в кампанията ми казваха: „Внушават ни, че има изгубени гласове..“ и аз ми отговарях-„Не може да бъде изгубен гласа, който даваш за принципите си и за това да останеш верен на себе си“.

Източник: БТВ