сряда, 28 май 2014 г.

Удовлетворени сме, че десните хора спряха подмяната и поискаха единна традиционна десница

Българските избиратели спряха опитите за подмяна на десницата. Преференциалното гласуване в рамките на Реформаторски блок /РБ/ показа, че хората искат ясно дясно позициониране и създаване на нов модерен десен субект.  Дали нашите партньори в традиционното дясно ще си вземат поука от този урок зависи единствено от тях.  Отговорността оттук-нататък е изцяло в ръцете на лидера в РБ- ДСБ. Според нас е необходимо те да се съобразят със заявената воля на българските избиратели. В ситуация, в която се нагледахме на купен и контролиран вот, да не се съобразят, би било предателство. Това каза председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО Христо Панчугов в анализ на резултатите от европейските избори.  „Всеки глас, даден за СИНЬО ЕДИНСТВО, е победа. Това е победа на каузата ни - единна традиционна десница- и е победа на опита ни да убедим хората да гласуват на тези избори.  Оказа се, че сме били прави да започнем и проведем дебата за десницата. Доказа го и преференциалното гласуване в РБ.  Да, това беше трудно начало, но беше начало. СИНЬО ЕДИНСТВО вече е на политическата сцена . Оттук-нататък продължаваме по пътя, който трасирахме- да дадем възможност на българската традиционна десница да се възроди от всички деления през годините и да създадем нова и модерна дясна партия“, каза Панчугов.

Водачът на листата Надежда Нейнски изрази удовлетворение,  че е част от екип на млади хора,  „които показаха не само на думи,  но и с поведението си, че са способни да защитават каузата на десницата.  Показаха, че няма стари и нови лица, има хора с принципи и такива, които са готови на всякакви компромиси с принципите.  Десницата ще се възроди в България,  когато се откаже от компромисите,  бъде горда с постиженията си и със самочувствие и смелост  приеме новите предизвикателства“, каза Нейнски. „Давала съм си сметка, че пътят няма да е лесен, но хората около мен много ме мотивираха и смятам, че от нашата битка на тези избори имаше конкретен резултат - дебатът за десницата беше отворен и то по един категоричен начин- чрез активния вот на десните хора.  Няма нищо по-ясно и по-недвусмислено от това как гласуваха  хората. С преференцията си те показаха какво искат: искат дясна общност. Начинът, по който ще е структурирана и оглавена , е въпрос на политиците. Но онова, което хората не допуснаха на тези избори, е подмяната. В този смисъл СИНЬО ЕДИНСТВО се чувства удовлетворена, че тази битка не беше напразна“, каза Нейнски.

В отговор на въпрос очаква ли разговор между СИНЬО ЕДИНСТВО и РБ председателят Христо Панчугов отбеляза: „Ръководство на ДСБ положи изключително много усилия да ни убеди, че сме в грешка.  Че всичко, което искахме  в самото начало в РБ – той да определи своята идентичност около дясното ядро -  не е била правилната теза.  Подредиха листата си така, че да опровергаят нашата теза. Техните избиратели обаче им казаха, че не са прави.  Излязоха и гласуваха преференциално за Светослав Малинов, т.е. поискаха българският представител на РБ в Европейския парламент  да е представител на дясното - не центрист, не либерал, а десен.  По-ясен знак към ръководството на ДСБ кой всъщност е бил в грешка през всичките тези месеци аз не мога да си представя“, каза Панчугов и увери, че СИНЬО ЕДИНСТВО има готовност да участва в разговор за десницата, но продължава по пътя си напред към местните избори.

Надежда Нейнски отбеляза още: „с преференциалния вот десните избиратели се произнесоха и върху още една теза на РБ- тезата, че „няма ляво, няма дясно“ и че няма значение кой откъде идва, кой какво политическо минало има, важното да сме срещу мафията. Хората обаче показаха кой според тях може да бъде алтернатива на мафията – единствено традиционната десница. Това натоварва традиционната десница, и в случая ДСБ, с много сериозна отговорност да пресрещнат това очакване и да изградят върху тази крехка основа бъдещата модерна десница на България, която да направи сериозна политическа заявка“.

Председателят на Гражданско сдружение ЕВЕТ Ергин Емин призова гражданските сдружения, които бяха наблюдатели на тези избори, да поискат преброяване  на бюлетините в смесените райони, защото изрази сериозни опасения, че съдържанието в чувалите не съответства на написаното в протоколите. 


Елица Христова от Гражданско сдружение „Обединени земеделци и демократи“ благодари на Надежда Нейнски за това, че пое тежката отговорност да поведе листата.  „Ако не беше тя, истинските земеделци щяха да са поредните негласуващи на тези избори.  Видно е, че 5-6 от 17 български евродепутати  са продукт на купен, организиран и контролиран вот. Което е всичко друго, но не и нормално за една европейска държава.“