събота, 17 май 2014 г.

Христо Панчугов: Необходима е оценка на въздействието на Търговското споразумение ЕС - САЩ

„Европейските граждани трябва да имат възможност да направят информиран избор. Поради тази причина оценка на въздействието на Споразумението между ЕС и САЩ е необходима, за да може дебатите по темата да са около конкретни числа и ефекти, а около идеологически позиции“.

Това заяви лидерът на СИНЬО ЕДИНСТВО Христо Панчугов по време на дебат за Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ на 17 май, организиран от сдружение Солидарна България.

„Първата основна критика срещу споразумението е, че то се договаря по непрозрачна процедура. Но самият факт, че Европейският парламент вече обсъжда и прие доклад относно това споразумение, с препоръки към Европейската комисия и Европейския съвет, е достатъчно показателен, че този дебат на ниво Европейския съюз се води“.

Христо Панчугов изрази притеснение, че не е ясна позицията на българското правителство. Според него, „ролята на следващия Европейски парламент е ключова и е важно кой изпращаме в Брюксел“.
Втората критика, на която той обърна внимание, касае различните стандарти за безопасност и здраве в ЕС и САЩ: „Мандатът за преговори на ЕК гласи, че ще бъде направен преглед на излишните регулации и нетарифни бариери и само тези, които могат да бъдат премахнати, ще бъдат премахнати.“ Той защити тезата, че търговското споразумение не може да промени европейските забрани за ГМО и добив на шистов газ, а ако случайно това пише в споразумението, то България трябва да го отхвърли.

„СИНЬО ЕДНИСТВО като част от Синята коалиция в миналия парламент води една много тежка битка – припомни Панчугов, „ако си спомняте имаше идея за либерализиране на ГМО в околната среда. Синята коалиция внесе няколко законопроекта, в резултат на което отпадна идеята за либерализиране на пазара за ГМО и стана задължително да се поставя етикет на видимо място на храни, които съдържат ГМО. СИНЬО ЕДНИСТВО няма да отстъпи от тази си позиция“, е категоричен лидерът на дясната партия.

Не на последно място, Христо Панчугов коментира предложения международен арбитражен механизъм: „При очевидна липса на доверие в българската правосъдна система от страна на каквито и да е инвеститори, не само чуждестранни, но при добре регулирани правила, по които да се случва арбитража, и при добре регулирани сфери, по които този арбитраж да е приложим, ще бъде повишено доверието в правосъдна система като българската. Такъв арбитраж гарантира някакви права, които в западните общества се приемат по презумпция".


Председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО заяви в заключение, че „не трябва и не може, когато се разглежда това споразумение, да се робува на идеологическа окраска. Трябва да се настоява, а и това трябва да е основна задача на следващия ЕП, за повече прозрачност на всички постигнати договорки. Фактът, че АКТА беше спряна въпреки всички постигнати споразумения, е доказателство, че ако това споразумение е вредно, то ще може да бъде спряно“.