петък, 1 ноември 2013 г.

Надежда Нейнски: Студентите не правят революция, те удрят камбаната

Участие на евродепутата Надежда Нейнски в предаването „Лице в лице” по БТВ 

Водещ: Започва “Лице в лице” с Надежда Нейнски, евродепутат от Синята коалиция, която я няма, но пък за сметка на това има реформаторски блок. Вие помните ли тази песен на Тони Димитрова? Предполагам, че сте я слушали многократно – за българите, които едни си пият, пък други им плащат сметките. Това демократично ли е? Едни да пият, други да плащат?

Надежда Нейнски: Въобще българската демокрация ние си я правим по нашенски и за съжаление това са и плодовете, които в момента берем. Hапоследък си мисля, че става дума за два вида манталитет и това, което се случва в България до голяма степен е резултат на нашия манталитет.


Водещ: Ами аз вчера го казах, ама не ми повярваха и доста хора възроптаха срещу тази моя констатация.


Надежда Нейнски: Когато говориш за манталитет, ти говориш за общоприетото – това, че има хора, които мислят по различен начин – във всяко общество има хора, които мислят по различен начин. Но въпросът е дали тази група хора са критично количество, за да могат да внесат промяна. Всъщност това е въпросът, който си задаваме през последните дни – дали достатъчно много хора искат наистина сериозна промяна в обществото и дали те могат да я случат.


Водещ: Друг е въпросът дали има хора, които могат да я направят?


Надежда Нейнски: Разбира се. Но аз мисля, че когато има наистина сериозно желание за промяна, ще се намерят и хора, които да я случат.


Водеща: Има ли сериозно желание за промяна и изобщо очаквахте ли, че студентите ще се включат в протеста по този драстичен начин? Очаквахте ли студентския бунт?


Надежда Нейнски: Аз го очаквах по простата причина, че случващото се от лятото насам, е може би онова, което ще си призная с ръка на сърцето все съм си мислела, че ще мине много време, преди да се случи. Оказах се изненадана от това, че наистина в обществото има енергия и потенциал да се търси сериозна, не искам да използвам думата радикална промяна, защото към нея имам известно опасение - в момента всичко е радикално и последиците от тази дума се интерпретират по различен начин. Така че това, че студентите реагират по една такава тема, каквато е моралът, не е изненада. В крайна сметка на 20 години, на 18, на 25 години хората са много по-чисти и нямат цинизма, който се натрупва с годините. В този смисъл дебатът за морала има една много сериозна характеристика - няма антитеза на искането за морал. Какво искат останалите, които не са за морал в политиката? Когато те кажат „ние сме за морал, за принципи и за ценности”, как можете да им репликирате? Няма антитеза.


Водеща: Има, има. това са глупости, казват някои на студентите. Вие какво искате, вие не знаете какво искате, не знаете какво ще дойде. Какъв е този абстрактен бунт, какъв морал?



Надежда Нейнски: В едно общество, в което моралът е абстракция, е общество, което има много сериозен проблем. И в този смисъл, когато говорим за манталитет, аз точно това имам предвид – според една част от хората може да се протестира само за материални неща, за злободневието на деня, но трябва да им кажа, че самите проблеми, всички кризи в икономиката, в политиката, в обществения ни живот, са функция от голямата криза и недостига на морал. Говорим за корупция. Защо има корупция? Погледнато в чисти категории – това е, защото се нарушават правилата, защото няма морал, няма система, която да гарантира правилата.

Водещ: Ама съдебната система трябва да гарантира и законите, и тези, които прилагат законите най-вече.

Надежда Нейнски: И които прилагат законите. Има два компонента – хората, които правят законите и тези, които ги прилагат. За съжаление, в голямата си част произтичат от същото това общество, което ние се стремим да реформираме.


Водеща: Обаче понеже сте отдавна в политиката, кажете как Ви изглеждат тези протести и тези студентски бунтове? Какъв край ще има това? Ще има ли някакъв успех, ще има ли някаква промяна? Какво е очакването?


Водещ: По-скоро резултат дали ще има, какъвто и да е той?


Надежда Нейнски: Според мен големият вакуум в обществото може да се запълни от адекватен политически дебат и провеждането на избори, които да изведат на преден план хора, политици, които да създадат рамките и правилата и започнат да ги прилагат по правилния начин. Знам, че ще кажете: „звучи много абстрактно”. По същество тези деца, те наистина са на годините на децата ни, не правят революция. Те удрят камбаната. Спомням си един филм, не помня името му, но предполагам, че зрителите ще се сетят – беше стар български и много хубав филм, в който едно дете съвсем случайно разбира, че баща му, който работи в държавно предприятие, злоупотребява, краде с други думи. И бунтът на това дете срещу това, което се случва... Първоначално бащата казва: „какво толкова, те всички го правят”. И постепенно започва катарзисът на този човек. Филмът беше изключителен, в онези времена, когато рядко се говореше за морал.


Водещ: Много ме напрегнахте, защото аз се сетих за филма, не мога да се сетя заглавието.


Надежда Нейнски: Той караше камион и ... с Леда Тасева беше филмът..., винаги удряше, както се казва, в тонажа, регистрираше по-малко, отколкото пренасяше. Това дете, което беше момче, ученик, започна бунт в собственото си семейство срещу несправедливостта и нарушението на морала. Като видях тези деца снощи по телевизията, си помислих точно за този филм. Все от някъде трябва да се започне. И очевидно дефицитът на доверие в обществото е толкова нисък ...


Водещ: ”Да обичаш на инат” е филмът.


Надежда Нейнски: Да обичаш на инат”.


Водеща: Добре. Ние какво да обичаме на инат? Все пак очаквате ли предсрочни избори? Да задам конкретен въпрос, тъй като ще представим и едно социологическо изследване, в което ще станат ясни нагласите на хората и какво ще следва, ако има такива избори, все пак Вие очаквате ли избори?


Надежда Нейнски: В момента, с нежеланието си да подаде оставка, правителството губи нашето време. Говоря за българското време, времето на всички хора в държавата. Защото каквото и да предлага в момента, какъвто и бюджет да приеме - най-идеалният бюджет, най-прекрасните закони, когато то няма онова критично ниво на доверие – всичко потъва като вода в пясък. Парите, които то твърди, че ще донесе, или ще прогласува, са пари, които при създадената корумпирана система нямаме гаранции, че ще отидат по предназначение. Ами вижте – лекарите стачкуват, полицаите стачкуват, студентите стачкуват. Едва ли има някой, който да е доволен от това, което се случва в България. Въпросът, който всеки си задава е, как точно да реализираме тази промяна. Това е най-трудното. Това е като кокошката и яйцето. Защото от една страна, казват някои – тези, които са опоненти на нашето искане за оставка казват – е, добре, изборите ще възпроизведат статуквото. Смятам, че изборите няма да възпроизведат статуквото и в това съм категорична.


Водещ: Днешното проучване показва, че няма да е същият парламент. Има участие и на Реформаторския блок. Въпросът е Реформаторския блок какво ще предложи, след като днес, според „Сова Харис”, 17 депутата ще има. Може би ще бъдат повече след една година, след две, след три, но въпросът е каква политика ще предложи Реформаторският блок?


Надежда Нейнски: Дойде времето да говорим с прости категории. Когато си в някаква степен делегитимиран на последните избори, когато по някакъв начин не си успял да спечелиш общественото доверие, единственият шанс да върнеш сериозно обществено доверие е, когато имаш куража да влезеш много ярко и публично, да водиш публичен дебат и да изложиш публично своите аргументи, да отговориш на всички въпроси, в това число и на неудобните, които вероятно вълната на озлобление и на противопоставяне ще роди. Но аз смятам, че няма как да не се мине през вълната. И смятам, че Реформаторският блок трябва да бъде много смел, хората, които се идентифицираме с него трябва да имаме куража да говорим пред всякакви общности, пред всякакви хора, за да може да защитим тезите си. Защото ние в момента имаме нужда от доверие. Доверието минава само през това да влезеш в битка. Няма друг начин.


Водещ: Имате ли ресурс обаче за това доверие - да го спечелите? Говоря ресурс като политики и като хора.


Надежда Нейнски: Никой не може да се съмнява, че в Реформаторският блок има ресурс за политики. Аз имам самочувствието да го кажа: Реформаторският блок има най-сериозния ресурс за демократични реформаторски политики, категорична съм. Това, което включително и мои приятели казват – имате ли достатъчно хора и хора, които имат кураж да го направят – аз смятам, че ситуацията повече от всякога в момента е наистина да се излезе със самочувствие и да се говори за това, което ние предлагаме. Има тенденция в тази посока. Разберете, че ние бяхме изключително много политически мачкани през последните години и стремежът беше да изчезне споменът за нас. Е, не успяха да го направят. А почти им се стори, че са успели.


Водещ: Частично успяха.

Водеща: То беше продадена една партия, СДС беше дадена на концесия на ГЕРБ по едно време, нали така?


Надежда Нейнски: Какви ли не неща се случиха. Но в крайна сметка смятам, че силата е в това да успееш от всяка ситуация да си извадиш съответната поука и да продължиш напред. И никога, или може би много отдавна, обществото не е било в такава сериозна необходимост от реформи и от know-how за реформи.


Водеща: Коя е най-важната реформа, която трябва да се направи?


Надежда Нейнски: Най-важната реформа е в сферата на правосъдието и вътрешните работи.


Водеща: Сега ни чака лош доклад, така прочетох, такива сигнали дадоха.


Надежда Нейнски: Това е ключово. Най-сериозната реформа, която трябва да представим на обществото и да я превърнем в наше кредо в тази битка, това е реформата в съдебната система. Днес имах срещи и с посланици, които адресираха към мен въпрос, за който в еуфорията и бих казала в трудностите на ежедневието дори не се бях сетила – какво да кажем на нашите инвеститори – има ли стабилност в България? И аз си зададох въпроса сама за себе си. От една страна правителството твърди, че с протестите едва ли не отблъскваме инвеститори и това дестабилизирало държавата. Но аз смятам, че не протестите дестабилизират държавата, а абсолютното недоверие, което в момента има спрямо българските институции. Вчера проследих Вашето предаване и видях вицепремиера Зинаида Златанова, която каза една реплика, не знам как ѝ се откъсна от устата, тя каза така: Ние няма да изпълним решението на НС. Отделен въпрос, че решението на НС...


Водещ: Да, и го каза категорично.


Надежда Нейнски: ... е безумно. Моят въпрос е - защо го направихте.


Водещ: Говорим за мораториума...

Надежда Нейнски: Да, за мораториума, удължаването забраната за купуване на земя от чужденци. Но представете си какъв хаос е в държавата. Има едно правителство, излъчено от този парламент, което казва, че няма да изпълни решение на НС. Всъщност България е парламентарна република. Не трябваше да се стигне до такова решение, защото това решение си беше чиста проба политическа вътрешна игра.


Водеща: Каква беше играта?


Водещ: Популизъм.

Надежда Нейнски: ГЕРБ имат нужда от популистки жестове, те винаги са имали нужда, защото притеснението от това, че са минали на второ място и това второ място ще се задълбочава, а може да паднат и по-надолу, ги кара да прибягват към неща, към които те никога не са били гнусливи – популистки действия. БСП от своя страна, вътрешната опозиция естествено, те делегитимираха собственото си правителство и собствения си лидер. Представете си председателя на ПЕС е председател на партия, чиито депутати гласуват антиевропейско решение. Както и да го облича в момента, каквото и да говори, виждам как от сто кладенеца се носи вода как щели да направят някакви промени.


Водеща: И същите, които гласуваха, ще го сезират, ще сезират КС за решението, което гласуваха те самите.


Надежда Нейнски: Те според мен самите не знаят в момента какво да направят.


Водеща: Мисля, че еи за психоанализа този мораториум.


Надежда Нейнски: Вижте, на нас ни звучи като психоанализа, обаче те се заиграват популистки със страстите на хората.


Водеща: Това върви обаче, това е доказано, че у нас върви. Доказано е, г-жо Нейнски.


Надежда Нейнски: Да, обаче за каква европейска партия говори БСП, за каква европейска партия говори ГЕРБ? Поне Атака нямат такава претенция.


Водещ: Като говорите за БСП и ГЕРБ, очаквате ли тези, които желаят голяма коалиция, да успеят, макар и частично някога?


Надежда Нейнски: Да направят коалиция помежду си?


Водещ: БСП и ГЕРБ да направят една голяма коалиция и да си изкарат мандата до края?


Надежда Нейнски: Имаше навремето такава амбиция. Сега не мога да преценя до каква степен са активни и влиятелни хората, които смятаха да го наложат


Водещ: Сега ми изглежда пак е актуално.

Надежда Нейнски: Това ще бъде ужасно за България. От политическа гледна точка ще отвори огромен вакуум за естествени реформатори и за хора, които...


Водещ: За дясното?


Надежда Нейнски: Да, но не мога да си позволя да злоупотребя вътрешнополитически, след като ги критикувам и да искам такъв сценарий за България – това ще е катастрофа за България. Защото тези две партии на практика с това, което направиха, каквото и да говорят, показва, че те са готови да употребят България във всеки един момент, ако вътрешните им изисквания го налагат.


Водеща: Финален въпрос. Днес е подписан "Южен поток", тръгва "Южен поток", договорена е по-ниска лихва. Ние ще разговаряме с министър Стойнев по тази тема и ще искаме детайли. Но това, което прочетохме – по-ниска лихва, по-добри условия, много работни места. Така. Това са важни компоненти. Но все пак имаше един проблем около това, че ЕС има едни въпросителни от гледна точка на третия енергиен пакет. Много сложно го казваме, но Вие разяснете – минава ли това нещо пред Европа, което подписахме днес?


Надежда Нейнски: Тези въпросителни продължават да стоят.


Водеща: Защо?


Надежда Нейнски: Вие вероятно ще си спомните, че когато България подписа за "Южен поток", хората, които не следят темата, се попитаха защо така бързо, спомняте си, че пак беше горе долу по същия начин, както в момента се случва – научаваме изведнъж - един час преди да дойда в студиото разбирам, че както са казали руснаците, цитирам по памет, това било забележително събитие за тях. И в един момент се оказва, че за събития, които българското правителство прави, научаваме, както обикновено, през руската страна. Което за мен е абсолютно ясно защо се прави. Но да погледнем темата през Третия енергиен пакет – този проект влиза в остро противоречие с европейско законодателство, и трябва да има специално разрешение за изключение от европейското законодателство.


Водеща: Има ли го?

Надежда Нейнски: Това разрешение в момента го няма. И на практика, понеже Третият енергиен пакет влиза в сила от януари, се бърза, за да може да бъде поставена ЕК при заварена ситуация. И на практика българското правителство става съюзник на шантажа спрямо ЕК. Казвам всичките тези неща, тъй като в ЕК знаете, че напоследък се случва още нещо – беше предпочетен един друг проект вместо "Набуко", беше избран ТАП.


Водещ: Да, който отива до Австрия, но пак през България.


Надежда Нейнски: Точно така. И това отново е един знак в посока на засилващото се влияние на Русия в Европа. По същество това, което Милер коментира днес по повод на "Южен поток"- той казва, че вече няма да има зависимост от транзита.


Водещ: Има предвид Украйна.

Надежда Нейнски: Точно така. Но ще продължи и ще се увеличи зависимостта от източниците. Защото, ако си спомняте българския национален интерес, а и европейския интерес, е диверсификация на източниците. Така нашата зависимост от доставките от Русия ще стане още по-голяма.


Водеща: Този разговор наистина ще говорим с министъра, който подписа споразумението, в следващия модул. Благодаря за този разговор.


Видео: БТВ