четвъртък, 7 ноември 2013 г.

Изявление на Реформаторски блок - В. Търново

По повод нападението над стачкуващите студенти във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий"

С възмущение и загриженост научихме за ескалацията на напрежението в 321 аудитория на Великотърновския университет от 6 ноември, 14.30 ч.

Грозните сцени от двора на Софийския университет се повтарят и във Велико Търново. Не се съмняваме, че инициаторите са същите.

Реформаторският блок високо цени автономията на Висшите училища, гарантирана от закона. Това не бива да е условие, което позволява на криминални групи, по заръка на банкрутиралото задкулисие, да търсят саморазправа със защитаващи своите и нашите общи права и бъдеще български студенти.

Осъждаме категорично и остро нападението и опита за саморазправа в 321 аудитория на ВТУ от неустановена още банда.

Настояваме пред Академичното ръководство на университета за бързо изясняване на случая. Настояваме, нападателите, подстрекателите и отговорните за нападението лица да понесат бърза и тежка административна отговорност.

Настояваме пред Областната дирекция на МВР - Велико Търново за бърза намеса в опазване на обществения ред и ефективно разследване на нападението. Без отлагане извършителите да бъдат предадени на правозащитните органи и да понесат предвидената в закона наказателна отговорност.

            Настояваме министър-председателят да отговори незабавно на въпроса: МУТРИТЕ ЛИ ОЧАКВАТЕ ДА СПАСЯТ КОРУМПИРАНОТО И ЗАДКУЛИСНО УПРАВЛЕНИЕ НА БСП, ДПС И АТАКА?

           Ескалацията на напрежението и бруталността на бандитите няма да уплашат гражданите на В. Търново и страната да отстояват решително и докрай своята достойна позиция. ПРАВИТЕЛСТВО, ПОДКРЕПЯНО ОТ ЮМРУЦИТЕ, ОРЪЖИЯТА И ЗАПЛАХИТЕ НА МУТРИ, ИЗПРАВЕНО СРЕЩУ ПОРИВА НА СТУДЕНТИТЕ, НЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ДА УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Пожелаваме смелост и сила на стачкуващите студенти от 321 аудитория на Великотърновския университет.


Реформаторски блок - В. Търново