петък, 8 ноември 2013 г.

Христо Панчугов, лидер на "Синьо единство": ГЕРБ са част от проблема и затова не са решението

До края на годината казваме кой ще води дясната листа за Европарламента


- Г-н Панчугов, големи са очакванията към вас от Реформаторския блок, а тръгвате с фалстарт - няма да сте заедно всички в коалиция.

- Донякъде, но всъщност не. Причината, поради която се събра Реформаторският блок, беше ясно разписана в 12 точки за промяна на държавата. Те продължават да бъдат в основата на блока. Усилията да бъде изработена платформа, върху която държавата да функционира нормално, да бъдат възстановени институциите, които в последните години съзнателно се рушат. Това е основна цел и от тази гледна точка
"Зелените" остават основна част от това усилие.
Решението, което те са взели за конкретна коалиция, не ме притеснява. Възможността да изградим субект, който да гарантира истински демократичните права на гражданите и бъдещето на държавата, е основата.

- Казвате траен политически субект. Това означава, че целта е да станете една партия.

- "Синьо единство" беше създадена с цел консолидация на десницата в опит да се предложи на българските избиратели смислена алтернатива. За нас това минава през отказ от партийната гордост, минава през загуба дори на някаква идентичност на всяка от партиите вътре и размиването й в нов политически субект. Продължавам да мисля, че независимо от формата, която изберем, основната, постижима цел, е ясна консолидация около платформата и постепенна загуба на идентичност на партиите за сметка на общите усилия.

- Не е ли самоубийство?

- За всяка от партиите може би изглежда така, но другите алтернативи бяха пробвани. Затова и са толкова неяснотите какво е Реформаторски блок - дали е коалиция, или ще прерасне в единен политически субект.

- В момента какво е?

- В момента е първата стъпка към създаването на траен политически субект. Понеже "Синьо единство" сме обвинявани в утопичност, за нас това не е краткосрочен проект, напротив - съзнаваме всички трудности, които предстоят по този път, но сме решени да го извървим. С коалицията като първа стъпка в тази посока мисля, че вече сме дори закъснели.

- Защо?

- Въпреки добрата воля начинът, по който се структурирахме, и широтата на целите, които си поставихме, някак забави вземането на решения. Ключови са няколко неща - ясно изграждане на политическа идентификация и представителството й чрез общо лидерство, структуриране на Реформаторския блок и излизането му извън София чрез създаването на регионални структури, които да си поставят за цел да променят и местните общности, а не само националната политика. Да се покаже, че на всички предстоящи избори ще бъдем в този формат. За мен това са трите ясни стъпки, които гарантират, че ние правим нещо по-различно от това просто да се стремим към следващия парламент.

- Все пак кажете срока за коалицията на първата среща на лидерите в началото на седмицата?

- Тя беше, за да изрази всеки от председателите своята позиция.

- А кога ще сте готови със структурите?

- Регионалните структури трябва да се случат до края на годината. На 11 ноември представяме първата - в Търново. Единството трябва да се гарантира чрез запазване на консенсуса при вземането на решения и чрез ротационно председателство, иначе рискуваме да станем заложници на формирането на някакви мнозинства.

- Тоест вие шестимата -изключвам вече "Зелените", ще се редувате като председатели...

- Включително и "Зелените".

- Но не е ли малко шизофрении -на европейските избори те са ви конкуренция, а иначе влизат и ви слушат тайните?

- Няма тайна. Затова не смятам, че има проблем. Всичко, което се случва в Реформаторския блок, трябва да е прозрачно, за да може това да бъде ясна гаранция за публичността, която така или иначе впоследствие ще следваме и при управлението на България. Убеден съм, че преди европейските избори ще има национални, защото това е единствената възможност, която гарантира мира в държавата.

- Защо не използвате потенциала на ГЕРБ като единствената парламентарна опозиция?

- Не сме ние тези, които трябва да го правят. ГЕРБ трябваше да използват потенциала си и да бъдат парламентарна опозиция. Тяхната абдикация от носенето на отговорност, силно неадекватното им поведение първите няколко месеца и безумното им гласуване по отношение на мораториума за земята показаха ясно, че ГЕРБ продължават да бъдат част от проблема на българската политика и по тази причина не са част от решението.

- ГЕРБ вече казаха, че са се били заблудили.

- Несериозно е да се твърди, че е заблуда цяла ПГ да гласува едно откровено безумие, което поставя на изпитание всички ценности на демокрацията. Става въпрос за партия, която управлява 4 г. и за изявление но човек, който беше премиер на България! Това е абдикация от отговорност и съзнателен избор на ГЕРБ. Става въпрос за подмяна на ценности, за създаването на конституционно мнозинство, което заплашва всичко постигнато досега.

- Кой ще води евролистата ви?

- Водачът трябва да бъде човекът, който в най-голяма степен олицетворява идеите на Реформаторския блок, вижданията на избирателите за промяна в държавата и за мястото й в ЕС. Човек, който да е доказал с действията си, че не е част от политическото статукво, който буди доверие.

- Внушавате ли ми, че Нейнски е по-подходяща от Кунева, или бъркам?

- Не, искам да кажа, че има инструменти водачът на листата да бъде персонификация на политическия проект и неговата идентификация. Кой ще е той, няма да коментирам. Най-важното е да не станем заложници на партийни квоти, и баланси, които са причината за това състояние на десницата.

- Предварителен вот да пресее най-силния кандидат?

- Защо не. Има различни инструменти - от отворени избори през социологически проучвания, които да измерят влиянието и доверието сред избирателите, някакъв предварително начертан профил. Важното е критериите да са ясни и категорични, преди да се стигне до листата.

- Кога трябва да е изчистен въпросът за евроизборите?

- Надявам се до края на годината. Това е максимално допустимият срок.

- Кажете ми тогава за парламентарните избори. Примерно за софийските листи, които са 3 или 4, ако включим областната. А вие се очертавате 6 партии.

- Основният принцип трябва да е доверието!

- Кои две партии няма да имат водач в София?

- Тези, които не успеят да излъчат кандидати, създаващи доверие. Смисълът е Реформаторският блок да бъде част от управлението. Да бъде достатъчно силен, за да гарантира на гражданите, че ценностите, около които сме се обединили, могат да бъдат наложени като държавна политика. Единственият начин за постигането на тази цел е хората, които ще създадат доверие, да са достатъчно много, за да се превърне това в реалност. Затова дали ще е Радан Кънев, Божидар Лукарски или други хора от партиите, или 90% от една партия и 10% от другите, няма значение.

- Вие сте от Габрово. Може би ще излезете срещу Томислав Дончев?

- Естествено, ако това е общото решение. Сблъсъкът ми с него ще бъде изключително интересен, защото имаме различни виждания за начина, по който трябва да се управлява тази държава.

- В кое ви е разликата?

- Нямам персонални оценки спрямо хората в ГЕРБ. Г-н Дончев беше част от управление, което съм критикувал от принципна позиция. Това, което ГЕРБ причиниха на държавата с разбиването на малкия и среден бизнес, е видимо и осезаемо, включително и през историята на моите родители, които се опитваха да се занимават с малък и среден бизнес.

***


CV
• Роден на 13 септември 1981 г. в Габрово
• Завършил политология в СУ "Св. Кл. Охридски" и магистратура по политически науки в Централноевропейския университет в Будапеща. В момента е докторант в СУ и асистент в Нов българския университет
• През февруари т.г. бе избран за председател на "Синьо единство" - партията, в която отидоха напусналите СДС Надежда Нейнски, Мартин Димитров, Ваньо Шарков, Димо Гяуров. Самият Панчугов преди това бе лидер на младежкия СДС и зам. главен секретар на "Раковски" 134