понеделник, 16 декември 2013 г.

Христо Панчугов: Изненадан съм от мотивите за изключването ни от Реформаторския блок



Изненадан съм от мотивите за изключването на "Синьо единство" от Реформаторския блок. Изненадан съм от невъзможността да се запази първоначалната идея, както съм и изненадан от мнението на Радан Кънев, че партията вече не отговаря на принципите и на политиките на Блока, тъй като ние сме сред основателите на Реформаторския блок и мислех, че споделяме една и съща цел. 
От тази гледна точка аргументите, с които се предлага да бъдат прекратени преговорите с нас, ме озадачават. За мен има един единствен извод от тази ситуация и това е, че хората, с които водихме преговорите, не разбират как е възможно в момента, в който се стигне до преговори за коалиция, ние да запазим същата си позиция. Това каза лидерът на "Синьо единство" Христо Панчугов в интервю за предаването "Преди всички" на БНР.
Оттук нататък има заседание на ръководството на националното представителство на "Синьо единство" тази седмица. Ние трябва да изчистим пътя си напред, но едно нещо е сигурно и това е, че идеята, с която бяхме създадени – идея за консолидиране на десницата и за силно дясно представяне в бъдещите парламенти – е идеята, която трябва да запазим жива, без значение какво се случва с Реформаторския блок, обясни той.

Озадачава ме искрено подмяната на целите на Реформаторския блок в момента, в който се стигна до разговора за коалиция. Имахме шанс да покажем в България, че наистина се прави политика по нов начин, че тя може да изглежда прозрачна и принципна. Оказва се обаче, че това не е така. Оказа се, че в някакъв момент, в който различното мнение започва да става тежест, то бива спирано чрез изключване. Тези практики за съжаление са ми познати от едно не съвсем толкова далечно минало и не ги разбирам, посочи лидерът на "Синьо единство".