събота, 21 декември 2013 г.

Синьо единство напусна Реформаторския блок



Слав Оков, В. Дневник

"Синьо единство" няма да подпише споразумението за Реформаторския блок. На събрание на Националното представителство на партията днес от 29 души 25 гласуваха срещу споразумението, а четирима го подкрепиха. 

Оттук нататък разглеждаме блока като конкурентен проект. Смятаме, че е възможно и друг път към дясно представителство, обяви на пресконференция след заседанието председателят на партията Христо Панчугов. Формацията продължава да подкрепя платформата на блока и изготвените пакети от мерки в областта на икономиката и правосъдието, но изтегля представителите си от всички структури на обединението.

"Другият път е да се откажем от правенето на коалиции на всяка цена, които да се разпадат, да се откажем от партийната си гордост", каза още Панчугов. И добави, че партията ще се яви на следващите избори, а дали самостоятелно, или в коалиция, ще се реши на заседание на националната конференция в края на януари. "Просто отказваме да влезем в нещо, което още не е създадено", допълни Панчугов и подчерта, че повтарянето на стари грешки е дефиницията на думата "глупост".

Генералният секретар на "Синьо единство" Димитър Иванов заяви, че с подписването на споразумение с ДСБ от името на "Национален съюз Единство" председателят на съюза Петър Славов и Мартин Димитров са злоупотребили с регистрацията на гражданското сдружение. Славов и Димитров подписаха в сряда документ за взаимодействие с ДСБ, с който гарантираха "гражданска квота" на съюза в листите на партията за бъдещи избори. Членове на ръководството на съюза оспорват споразумението.

"Единствената отговорност, която може да бъде търсена на Мартин Димитров, е пред неговата съвест, заяви Панчугов, а Димитър Иванов оприличи напускането на Димитров, Славов и още двама членове на ръководството на партията на напускането на депутати от групата на ГЕРБ.

Пред журналисти един от основателите на "Синьо единство", бившият председател на СДС Надежда Нейнски, заяви, че партията подкрепя платформата на Реформаторския блок, но не и начина, по който се заявява, че тя ще се реализира, защото той не отговаря на очакванията на хората. "Хората от протестите не припознаха в достатъчна степен Реформаторския блок. Това е един смущаващ извод, който всички трябва да направим, защото новаторството трябва да бъде припознато най-вече от младите, лицата на протестите и студентите“. Тя посочи, че са необходими реформаторски политики, които да следват посоката, заложена от единствените две реформаторски правителства след 1989 г. - на Филип Димитров и на Иван Костов.

Предложението на председателя на ДСБ Радан Кънев за прекратяване на преговорите със "Синьо единство" беше направено още преди да започне разговорът за общо явяване на тези избори, обясни още Нейнски.