сряда, 4 декември 2013 г.

Гражданите да могат да отзовават депутати, предлагат от Реформаторския блок Велико Търново


Снимка: ©DarikNews.bg автор:Мариета Стоянова

Реформаторският блок настоява за промяна в Конституцията, според която избирателите ще могат да отзовават депутатите, неизпълняващи предизборните си ангажименти. Това каза във Велико Търново д-р Ваньо Шарков, представител на партия “Синьо единство”, която е част от Реформаторския блок. От дясното обединение смятат още, че новият изборен кодекс трябва да ограничава кандидатите за народни представители да се явяват от два различни избирателни района.
Според Шарков такива изводи се налагат от случая с депутата Георги Марков, който напусна парламентарната група на ГЕРБ. Той припомни, че Марков е влязъл в Народното събрание, след като водачът на листата на ГЕРБ за Великотърновска област Цветан Цветанов е избрал да бъде депутат от Благоевград. „Затова отговорността е на Цветанов”, поясни Ваньо Шарков. “Задачата на ГЕРБ е да даде ясни доказателства, че не участва в задкулисни договорки с ДПС и БСП”, коментира още бившият син депутат. Представителите на Реформаторския блок казаха, че между тях и Георги Марков не предстоят съвместни бъдещи разговори и действия.
Те посочиха, че от следващата седмица ще организират открити приемни в общините от областта, на които ще бъдат представени шест стъпки за излизане от кризата. Сред тях са незабавна оставка на правителството, разпускане на 42-то Народно събрание, нови избори, реформаторски кабинет с ограничен мандат и свикване на Велико народно събрание. Първата приемна за граждани ще се проведе в Горна Оряховица на 17 декември от 17,00 ч. в офиса на ДСБ.
Коментар на д-р В. Шарков в звуковия файл в статията.

Източник:
©DarikNews.bg