събота, 21 декември 2013 г.

Радио К2 пита Синьо единство: Ще се прегърнат ли с Бойко Борисов и, ако са във властта, ще установят ли справедливост в живота ни?



Радио К2: Първият ми въпрос е ще прегърнете ли ГЕРБ и Бойко Борисов най – сетне.  Бойко Борисов не е ли легитимен представител на ЕНП и какво друго можете и кой очаквате да ви припознае? От властта ние очакваме да стане животът ни по–добър, това е вторият ми въпрос, може ли кабинетът Орешарски да реформира съдебната система, за да ни освободи ЕК от шестгодишния мониторинг, да влезем в Шенген, да стабилизира авторитета на България в ЕС, а на Балканите да станем европейския представител, да усвояваме ефективно европейските фондове, да укрепи регионите, икономиката и селското стопанство, да ни води към растеж, да създаде нови работни места, да премахне монополите в икономиката и енергетиката, монополите в и слугинстването на медиите, да защити социално слабите, да станем по – здрава, по – културна и по – образована нация, и за финал, да установи справедливостта в правосъдието и живота ни? Може ли кабинетът Орешарски да направи всичко това и, ако не се справи, вие ще можете ли?

Христо Панчугов: Отговорът ми по отношение на ГЕРБ винаги е бил много ясен. Именно защото те не успяха да се справят с проблемите, които вие изразихте така категорично, нашият път с ГЕРБ към този момент никога не е бил общ. Напротив, напомням, че „Синьо единство” беше създадено именно заради противоречието в голяма степен, което вътре в СДС предизвика отношението към ГЕРБ.

От тази гледна точка, още веднъж пред вас ще кажа, че те не могат да бъдат част от решението, докато са част от проблема. Решаването на тези проблеми минава тясно през поемането на политическа отговорност и през публичен диалог относно начина на реформиране на всички системи, за които вие говорите.

Част от начина, по който българската държавност беше разбита през последните две управления, е причината всъщност днес ние да се намираме там, където сме – икономическа и политическа криза, пълно отсъствие на легитимност на правителството и на която и да е сред държавните институции сред българските граждани в този момент. Това донякъде отговаря и на втория ви въпрос, не, както казах Реформаторският блок беше създаден с ясна политическа цел и тя е да даде отговор на тези въпроси пред кабинета на Орешарски.

В този смисъл ние сме участвали активно в изработването на алтернативата на тези политики и начинът, по който трябва да излезем от създалата се ситуация. Категорично не смятам, че олигархията, която стои в основата на това управление, може, и най – вече иска да реформира съдебната система, така че ние да станем част от Шенгенското споразумение. Категорично не вярвам, че това управление, с отсъстващата в него легитимност, може да възстанови каквато и да е справедливост в българското общество. От тази гледна точка всички предложения, направени, пак казвам, с активното участие на представители на „Синьо единство” в рамките на Реформаторския блок за реформиране на съдебната система, според мен са единствената възможна алтернатива. 

Това, което нас ни съмнява обаче е, че така както се развива Реформаторският блок, той ще има способността да отстои тези позиции. Ние смятаме, че има и друг път и сме готови да го извървим. Другият път е да запазим идеята за реформиране на себе си, преди да реформираме каквото и да е в Българската държава, жива.

Другият път е да запазим идеята за това, че нормалните български граждани могат да разчитат на нов модел на правене на политика. Другият път е да се откажем, и ние го заявихме това още в началото на тази година, да се откажем от правенето на коалиции на всяка цена, които да се разпадат по пътя поради лични възражения на която и да е от партиите вътре. Другият път е да се откажем от партийната си гордост, такава каквато тя съществува към този момент, и да спрем да робуваме на партийни структури, за сметка на реално представителство на българските граждани. Запазването на тази идея включително минава през избори, на които да покажем колко от хората в българското общество споделят същата идея.

Източник: Радио К2