събота, 1 февруари 2014 г.

ПП СИНЬО ЕДИНСТВО отдава почит пред жертвите на комунистическия терор и декларира непоколебимост в отстояването на модерния европейски път на България

Лидерът на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО Христо Панчугов поднесе цветя на Мемориала на жертвите на комунистическия режим в столицата

ПП СИНЬО ЕДИНСТВО прекланя глава пред стотиците хиляди жертви на комунистическия режим в България и изразява своята дълбока признателност пред хората, отстоявали с цената на живота, съдбата и свободата си демократичните ценности на цивилизования свят.

На 1 февруари 1945 година българските комунисти екзeкутират бeз съд и присъда сто и петдесет души от политическия, интелектуалния и военния елит на България. „Народният съд” репресира близо 30 000 български граждани – осъжда на смърт 2730 човека, конфискува над 200 предприятия, огромен брой недвижими имоти, изселва над 12 000 човека. Стотици хиляди други български семейства са разделени и прогонени зад граница.



ПП СИНЬО ЕДИНСТВО настоява тези факти от българската история да бъдат помнени и дълбоко осмислени. Ние сме убедени, че освен дълг, познанието на най-мрачните страници от историята на нацията е необходимост за духовното й израстване и прогрес по пътя на безотклонно следване на принципите и достиженията на хуманитаризма и европейските демократични ценности.

ПП СИНЬО ЕДИНСТВО отстоява непоколебимо своето разбиране, че жертва на престъпния комунистически режим в България са всички български граждани – с отнета свободна воля зад „Желязната завеса”, с отнета свобода на мисълта, волеизявлението и вероизповеданието; с отнето право на лична собственост, предприемачество и инициатива; с дамгосан от човеконенавистническа идеология и терор живот; с разбиването на мечтите и съдбите на хиляди семейства в страната и разпръснатите по целия свят.

Затова ПП СИНЬО ЕДИНСТВО категорично НЕ ПРИЕМА опитите за реaнимиранe на нoстaлгията по „рaзвития сoциализъм” отстрана на отделни лидери и партии, обявили се за леви, центристки и дори наследници на традиционната десница. ПП СИНЬО ЕДИНСТВО никога няма да легитимира размиването на политическото наследство, минало и отговорност.

ПП СИНЬО ЕДИНСТВО настоява за стриктно спазване и зачитане на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен и на Резолюцията, с която Съветът на Европа осъди престъпленията на комунистическите диктатури наравно със зверствата на националсоциализма и другите тоталитарни режими по света.

Биографията на хората в ПП СИНЬО ЕДИНСТВО е трайно свързана с инициативата, авторството и подкрепата за многократно внасяните в 41-то Народно събрание проектозакони, проекторешения и проектодекларации, свързани с престъпленията на комунистическия режим, без парламентарното мнозинство да подкрепи голяма част от направените предложения.

Ето защо днес отново трябва да кажем, че в България все още не е поискана прошка и все още не е направено покаяние пред жертвите и противниците на комунистическия диктат.
 
Нещо повече - съдбата на жертвите и съдбата на техните поколения се използва за алиби на политици от целия политически спектър, които целят подмяна на истината за миналото. Днес за най-десни, най-големи демократи и най-убедени антикомунисти се обявяват децата на бившата номенклатура, охранителите на Т. Живков и семействата на ЦК на БКП.

ПП СИНЬО ЕДИНСТВО се противопоставя на всички опити за подмяна в българската история и декларира непоколебимост в отстояването на модерния европейски път на България.