сряда, 5 февруари 2014 г.

Листата на СИНЬО ЕДИНСТВО е проекция на бъдещата единна дясна партия и в нея не може да има хора, участвали в Тройната коалиция и в дискредитиране на управлението на ОДС

Ние се радваме за това, че европейската листа на СИНЬО ЕДИНСТВО бива припозната като единствената дясна листа, която ще се яви на европейските избори. Това коментира председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО Христо Панчугов по повод изразената подкрепа от Гражданската платформа „Дясна алтернатива за България” (ПП "Нова алтернатива", ПП "Движение Гергьовден", ПП "Съюз на свободните демократи", ПП БДС "Радикали", НИПД "Гражданско участие в управлението на държавата") за Надежда Нейнски като водач на дясна листа.

„Напомняме, че листата на СИНЬО ЕДИНСТВО ще е проекцията на модерна единна дясна партия, която ще се създаде след изборите. Листата ще съдържа в себе си хора, които ще реализират тази идея. Хора, които припознават ценностите и принципите, залегнали в управлението на ОДС. Хора, които са доказали, че последователно ги отстояват през годините, а не участват в тяхната подмяна. В този смисъл, в европейската листа ние не приемаме два типа политици: такива, които през годините са участвали в дискредитирането на дясното управление и такива, които са били министри на партиите от Тройната коалиция. В това няма нищо лично. Това са наши принципи и дълбоки убеждения. Заради тези убеждения ние създадохме партията СИНЬО ЕДИНСТВО. Именно, тях отстоявахме и в Реформаторския блок и днес нямаме никаква причина да отстъпим от тях”, каза лидерът Христо Панчугов.

Той изрази скептицизъм и по отношение на идеята на президента Росен Плевнелиев с всички избори да се провеждат референдуми. „Референдумът не е игра на демокрация. Не е механизъм, чрез който да се учим как да упражняваме демократичните механизми. Референдумът е най-легитимният инструмент за взимане на решения. Именно поради това - той трябва да се използа максимално точно. А не да си поставим за цел да измислим въпрос за референдум, само и само да вдигнем избирателната активност”.

СИНЬО ЕДИНСТВО предложи и конкретна формулировка на въпроси за референдум по изборното законодателство.

1. Да се въведе ли мажоритарен елемент в българската пропорционална избирателна система чрез задължително изразяване на преференция при гласуване за партийна листа?

2. Да се създадат ли алтернативни механизми за гласуване в българската избирателна система, чрез въвеждането на дистанционно и електронно гласуване?

„Твърде общо зададените въпроси рискуват да развържат ръцете на управляващите, независимо от резултата, да вземат всякакво решение. Затова смятаме, че въпросите за референдума трябва да бъдат зададени конкретно, за да има максимален ефект”, коментира още Панчугов.

ПП СИНЬО ЕДНИСТВО предложи кандидатурата за нов съдебен инспектор да дойде от гилдията и да бъде широко подкрепена от гражданското общество.

„Не бихме предложили кандидатура за съдебен инспектор на ГЕРБ, сътрудничеството ни с ГЕРБ е невъзможно”, категоричен бе Панчугов.  „ГЕРБ в нито един момент не поемат политическа отговорност за големите провали на своето управление. Един такъв провал е, например, този в сектора на здравеопазването. Особено грандиозен бе и провалът в сектора на вътрешните работи и сигурността, където милиционерщината се върна с пълна сила. За нас, ГЕРБ са част от огромните проблеми за държавността в България и поради това не могат да са част от решението им. Ние искаме да създадем модерна дясна партия, каквато ГЕРБ не са”, каза още Панчугов.

Той коментира и скандалите между БСП и АБВ. „Най-тъмното крило от БСП, това, което години наред прокарваше руските интереси в България, днес си избра едно европейско лице и се опитва да ни се представи като алтернатива в ляво. Това е поредната подмяна, която наблюдаваме в България. Вина за нея носи Станишев. Защото вместо да използва поста си на председател на ПЕС, за да реформира левицата, той избра да създаде управление, обслужващо няколко олигарха”, каза Панчугов.

Приетата от правителството Националната здравна стратегия изобщо да не бъде разглеждана в парламента, призова зам-председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО д-р Ваньо Шарков. Към нея няма нито План за действие, нито разписани отговорности по изпълнението й, каза той. Д-р Шарков напомни, че правителството на ОДС е имало през 2000 г. Национална здравна стратегия, която бе високо оценена от Световната здравна организация и неизменна част от нея са били План за действие, както и Финансов план. Всичко друго са празни приказки, посочи д-р Шарков и даде за пример следното абсурдно изречение от стратегията: „При прилагане на секторната политика за болничната помощ ще се отчита факта, че болниците от гледна точка на организационната теория са сложни адаптивни системи, които откликват по непревдидими начини на промени във външната среда”. „Ако има някой, който може да обясни смисъла на това изречение, нека получи Нобелова награда”, каза шеговито д-р Шарков.

Зам-председателят Емил Йорданов категорично опроверга здравния министър Таня Андреева, че болниците в България са 400 и са твърде много за 7 млн. население. „Болниците са 312 според справка от Националния център по обществено здраве и анализи”, уточни Йорданов и представи визията на партията за сектор здравеопазване.

„Настояваме за няколко неща: всяка намеса на държавата в болничната помощ да става след съгласуване с Националното сдружение на общините в Република България. Разкриването на нови лечебни заведения на територията на общината да става след решение на Общинския съвет. Да отпаднат лимитите за доболнична помощ, както и за финансово лимитиране на болниците. Изречението „свършиха направленията” да изчезне от речника на личните лекари. Да се преразгледат приетите от ГЕРБ медицински стандарти, защото те не работят.

Детайлните предложения по здравеопазването на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО може да видите тук: http://www.edinstvo.eu/2014/02/blog-post_5.html