понеделник, 24 февруари 2014 г.

Чрез реставрацията на Големия шлем Русия придърпва България към Евразийския съюз

ПП СИНЬО ЕДИНСТВО е силно обезпокоена от обявените миналата седмица претенции на руския министър на енергетиката за рестарт на проекта „Бургас-Александруполис“ и поставяне на темата в дневния ред на заседанието на българо-руската междуправителствена комисия на 7 и 8 април.

Твърденията на руския енергиен министър, че България няма право едностранно да излезе от проекта „Бургас- Александруполис“ след официалното решение на българското правителство през 2011 г. и на българския парламент през 2013 г. са по същество непризнаване на решенията на суверенна държава – член на ЕС. По същата логика Русия може да твърди и, че България не е имала право едностранно да напусне СИВ и затова следва да ревизира геополитическата си ориентация и да се превърне в част от Евразийския съюз-  проектът на Путин, замислен като „силен наднационален съюз“ от бивши съветски републики и други независими държави, конкурент на Китай, САЩ и ЕС. Целта на Евразийският съюз е да се обединят икономики, правни системи и митнически услуги, както и да се установи военно сътрудничество. Митническият съюз с Казахстан и Беларус, сформиран през 2010 г., е първата стъпка в тази посока и по същество легитимира намеренията на Путин да възстанови порядките от времето на блоковото разделение на Студената война.

Очевидно е, че Големият енергиен шлем, изкован от Георги Първанов, Станишев и Тройната коалиция, е отново на дневен ред в българската политика. Чрез него Русия изнудва България с цел да я присъедини към Евразийския съюз.

До момента шлемът струва около 2 милиарда лева на българския данъкоплатец, потънали в партийни каси и банкови сметки на олигарси, близки до Тройната коалиция. Всички тези разходи и ангажиментите, поети до тук, поставят под риск цялата енергийна система на страната и са една от основните причини днес НЕК и БЕХ да са пред фалит. Трупаните през годините задължения, основно по АЕЦ Белене, са една от основните причини агенцията за кредитен рейтинг „Стандарт енд Пуърс“ да понижи оценката си за НЕК миналата седмица. От агенцията посочват, че сред основните рискове пред финансовото състояние на НЕК е развитието по казуса Белене. Няма да е голяма изненада, ако БЕХ последва същата съдба на НЕК – понижение на кредитния рейтинг от международно признатите институции, след като холдингът изтегли заем в размер на 500 млн. евро в края на октомври миналата година. При растящите кредити на България и затрудненото финансово състояние на НЕК и БЕХ, възобновяването на проекта „Белене” може да окаже негативно влияние и върху лихвите, при които се финансира държавния дълг на България.

Подобни прийоми Путин вече използва спрямо други държави - заем от 15 млрд. долара за Украйна, заплаха да оттегли подкрепата си за Армения в териториалния й спор с Азербайджан, прекратяване на вноса на вино от Молдова заради дързостта на Кишинев да поддържа по-силни връзки с ЕС. Да не говорим за Грузия, която също пострада от тежките търговски ограничения на Путин след войната през 2008 г.

България в момента е управлявана от коалицията на Путин- БСП, ДПС и Атака. Те, както и опозицията в лицето на ГЕРБ са неспособни да се противопоставят на руския натиск в сферата на енергетиката. Свидетели сме на сервилна дипломация, на премиер, който безропотно приема унижението Путин да му посочи мястото на България - на една маса с антиевропейските лидери Янукович и Каримов, както и на президент, за когото олимпийският триумф на Путин в Сочи е по-важен от над 80-те човешки живота, с които Украйна плати европейската си кауза и стремежа си към независимост от Путин.  

Ако в обтегнатите отношения с Украйна и ЕС, Русия намери повод за рекет с природна газ, България ще се окаже на прага на нова газова криза от мащабите на тази през 2009 г. Криза, която имаше силно негативни последствия за икономиката на България, а нова такава може да тласне страната в тежка рецесия.

От тогава в България нищо не се променило – страната ни е 90% зависима от руските доставки, не е изградена нито една интерконектна връзка, не е разширено газовото хранилище в Чирен, не е започнало изграждането на ново.

Затова ПП СИНЬО ЕДИНСТВО настоява:

Българското правителство да защити българските национални интереси като извади от Дневния ред на българо-руското заседание на 7 и 8 април темата с Бургас- Александруполис и да спре спекулациите с рестарта на АЕЦ Белене.
Да отговори - има ли готовност България да посрещне евентуална газова криза, ако Русия реши да предприеме газова наказателна акция спрямо Украйна. 

Припомняме, че България се отказа от проекта Бургас-Александруполис през 2011 г., прекрати Тристранното споразумение с Гърция и Русия и изплати от бюджета 12,8 млн. лв. дължими вноски към проектната компания "Трансболкан Пайплайн". Това се случи след серия отрицателни оценки на въздействието върху околната среда (ОВОС) и оценки за степента на въздействие върху зоните от Натура 2000 (ОСВ), както и серия от референдуми в общините Бургас, Созопол и Поморие, които макар и с ниска избирателна активност, отхвърлиха проекта с над 90% неодобрение.

Действията на руския енергиен министър съвпаднаха по странен начин и с изявление пред ИТАР –ТАСС на председателя на българската Агенция за ядрено регулиране Лъчезар Костов, който обясни, че ведомството му е готово до дни да одобри техническия проект за строежа на АЕЦ "Белене", който също беше спрян през 2012 г. след решение на НС и проведен референдум.

Освен икономически нерентабилни, „Бургас-Александруполис“ и АЕЦ Белене са екологични бомби, които заплашват да убият земеделието в регионите, крият непредвидими екологични рискове, както и рискове за туризма по Черноморието. Нежеланието на последните правителства да реализират интерконектните връзки е умишлено постоянно въртене на България в руската рулетка.