сряда, 19 февруари 2014 г.

Българският парламент да осъди с Декларация насилието на властите над протестиращите граждани в Украйна

България трябва да заеме категорична позиция и да осъди насилието на украинските власти над протестиращите граждани в Киев.

ПП СИНЬО ЕДИНСТВО призовава българския парламент да излезе незабавно с Декларация по повод ескалацията на напрежението в Украйна, експлозията на насилие и жертвите в следствие на бруталното смазване на протеста от властите в Украйна.

Настояваме Министрество на външните работи да заеме ясна позиция по конфликта в Украйна. Всеки опит да се избяга от категоричност е по същество подкрепа за политическия и икономически натиск на Русия върху Украйна и за опитите й  да обърне европейския курс на страната към проектирания от нея Евразийски съюз.


ЕС демонстрира все по-решителна воля да наложи санкции на властите в Украйна и българското правителство не може да се крие зад витиевати фрази и призиви за ненамеса, които могат да се тълкуват като картбланш за силови действия.

Кървавият сблъсък в Украйна показва колко крехка е демокрацията, когато се толерира нарушаването на човешки права, когато управляващите не поемат отговорност и когато допускат пряка намеса на чужди интереси в страната си.


ПП СИНЬО ЕДИНСТВО винаги ще подкрепя европейските стремежи на страните от бившия Източен блок и опитите им за постигане на независимост от руското политическо и икономическо влияние.