петък, 14 юни 2013 г.

Димо Гяуров за националната сигурност и възможните арести

Ако Цветан Цветанов бъде подведен под отговорност по т.нар. допустителство – бездействие, в резултат от което определени служители са извършили нарушение, за да бъде обявен за виновен, трябва да се докаже престъплението на тази служители, коментира Димо Гяуров, бивш директор на НРС, бивш посланик и депутат от СДС.

Според него, "прокуратурата трябва да се съсредоточи върху това да докаже кой е възложил на онзи с отвертката да се опита механично да развива блокове и да затрива информация, защото тогава Цветанов вече е закопчан" (бел. р.- визира опита на служителя в СДОТО Радко Димитров да унищожи информация от подслушвателния автомобил с отвертка).

Националната сигурност

Като "пълни глупости" определи Гяуров твърдението, че  прехвърлянето на една структура (ГДБОП) в друга (ДАНС), ще застраши не само сигурността на България, а и европейската.

Той обаче коментира, че не знае какви са истинските мотиви за това преместване и е важно каква е вътрешната картинка в ГДБОП - "ако системата е загнила, решението е рязане до здраво и започване на чисто".

Според госта МВР е изтъкана от вътрешни противоречия. От министерството трябва да се извадят звена, които могат да съществуват самостоятелно – службите за издаване на лични документи, пожарната, КАТ. Това ще облекчи структурата и ще оптимизира работата.

Димо Гяуров отново подчерта, че атентатът в Сарафово от миналото лято е пробив в националната ни сигурност и окачестви това, че не са взети елементарни мерки при толкова засилен интерес на израелски граждани към Черноморието ни, като скандално. 

Партийно бъдеще

Ударът по Цветанов може да урони главния темел на ГЕРБ и това вероятно притеснява Бойко Борисов, отбеляза гостът. По думите му, ГЕРБ сърба последствията от своите действия, защото те унищожиха Синята коалиция и изгубиха възможността за партньор в дясно, доколкото те се намират там.

Прекомерният антикомунизъм не е модерен и е доста остарялq според бившия директор на НРС, но ако правителството на БСП не започне реформаторски действия,
през зимата ще има много протестиращи на улицата.

Целеполагане е нужно
, за да се възроди десницата, убеден е Гяуров. "Приключи времето на коалициите и няма как партийни остатъци и абревиатура да се събират в измислени проекти. Трябва да се започне на чисто от група съмишленици", отбеляза той.

Снимка: Агенция Блиц

Текст: ТВ 7