четвъртък, 27 юни 2013 г.

Христо Панчугов: Само единната дясна партия е знакът, че имаме смелостта да се променим

Крайната цел на Синьо единство, както и причината от гражданско сдружение то да се превърне в партия, е сливането на автентичните десни сили в една единна дясна партия. Именно това е начинът да създадем механизма, с който да се откажем от удобното свикване с различните партийни организации и да имаме смелостта да заявим, че притежаваме желание да се променим. Нека всички десни, които претендират, че са такива, да се откажат от спасителния пояс за връщане към партията, която представляват. Защото претенцията да си десен и достойнството да бъдеш истински такъв, са две различни неща. И разговорите по между ни трябва да станат публични.

Така коментира председателят на ПП Синьо единство Христо Панчугов в предаването „Отзвук от деня” по Нова българска телевизия вчерашната обща декларация на пет български партии, в която те се обединяват в Четири стъпки за излизане от политическата криза.

На питане на водещата дали тези толкова различни партии, подписали се в декларацията, могат да се разградят и да се слеят в едно, Панчугов заяви, че това е въпрос, на който само те биха могли да дадат отговор, но що се отнася до Синьо единство, позицията е „категорично да”.


„Тези искания, с които ние излязохме днес, са нещата, които трябва да се случат. Те ни обединяват в този конкретен момент. Това, което обаче трябва да изговорим оттук-нататък, е какво ще ни обединява след това. Както и да си дадем ясна оценка какво се е случило до този момент и къде сме били. Всеки един от нас да застане с лицето си, с политическата си биография, колкото и кратка да е тя, и да поеме отговорност за действията си. Да е ясно на всеки един български гражданин всеки от нас къде стои”, допълни председателят на Синьо единство.

По отношение на ГЕРБ Христо Панчугов заяви, че управлението им не би могло да бъде определено като успешно и демократично, „както за съжаление и сегашното им поведение в ситуацията в страната. ГЕРБ имат най-голямата парламентарна група в този парламент. За повече от две седмици протести и с повече от 10 хил. човека, излизащи всеки ден, заявяващи ясно, че те повече не виждат своето представителство нито в този парламент, нито в това правителство, парламентарната група на ГЕРБ продължава да е абсолютно безпомощна. Докато поведението на ПП ГЕРБ е такова, ние нямаме нищо общо. Въпросът за размера на компромиса и за размера на цената е не по–малко важен.”, обясни лидерът на Синьо единство.

Нестихващите протести Панчугов коментира с липсата на политическа логика у управляващите: „Има много ясна разделителна линия на тези протести. От една страна стои демократичността. От другата страна е политическата схема. Този протест е срещу неискреността и срещу нежеланието на българските управляващи да отговорят на исканията за демокрация на българските граждани. Дотолкова, доколкото хората на улицата не виждат свое представителство в този парламент, ние носим отговорността да създадем алтернатива”, завърши Христо Панчугов.