петък, 28 юни 2013 г.

Маргарита Бойчева: Синьо единство цели да постави отношенията си с другите десни върху принципна основа

Синьо единство и ДСБ имат не само обща история, те положиха много интензивни усилия в последните шест месеца за сближаване и консолидация. Това обясни в четвъртък заместник-председателят на ПП Синьо единство Маргарита Бойчева в предаването „Рефлектор” по радио Бинар.

Бойчева припомни, че двете формации поеха ангажимент за изграждане на единен десен политически субект с Единната платформа, подписана през януари 2013 г., и увери, че партия Синьо единство не е изоставила този ангажимент.

По тази причина от ПП Синьо единство са се обърнали към делегатите на Националното събрание на ДСБ и към новия лидер на партията, за да им кажат, че Единната платформа не е опит на всяка цена за спасение на дясното и оставането в парламента с цел запазване на старата десница. „Тази платформа е опит да съберем нашите общи оценки за миналото, общата ни визия за настоящето и общите ни цели в бъдещето. Да поставим отношенията ни на една принципна основа. Да търсим подкрепа за всичките тези неща в други десни, или определящи се за десни, формации и граждани и всъщност това да бъде една единна, надградена на базата на опита ни, на миналото ни, на реформаторските ни постижения, но вече модерна и преформулирана нова десница”, коментира още М. Бойчева.

На въпрос на водещата какво е накарало Синьо единство да подаде отново ръка на ДСБ, след като преди изборите двете формации не успяха да се разберат за общото си явяване, заместник-председателят на младата партия каза:

За съжаление, ние, от Синьо единство, не успяхме да убедим колегите от ДСБ преди изборите, че осъществяваването на една поредна дясна коалиция вече не е достатъчно, за да убеди активните, реформаторски настроени десни хора да дадат гласа си за нас и резултатите от изборите доказаха правотата на тезата ни, каза Бойчева. На площадите хората днес не скандарат „искаме дясна коалиция”, те просто искат силна десница. Дали широката дясна коалиция, или именно предлаганата от нас единна партия, е точната формула, с която можем да превърнем десницата в истинска сила и в решаващ фактор в управлението на страната, е дискусионен въпрос. Ако обаче имаме толкова сходни оценки и виждания, остава открит въпросът защо не сме една партия, каза още Маргарита Бойчева.