четвъртък, 6 юни 2013 г.

Д-р Ваньо Шарков: Полицаят Цветанов набеди лекарите за престъпници

Ваньо Шарков е роден през 1962 г. в Белоградчик. Завършва Медицинска академия в Плевен. Има и магистърска степен по здравен мениджмънт. 

Бил е директор на болницата в Свищов, както и шеф на Центъра за спешна медицинска помощ София-област. 

Член на СДС от самото създаване на партията, бил е член на ръководството и главен секретар на партията. Бивш депутат от СДС и Синята коалиция. 

Изключен е от СДС през ноември 2012 г., когато заедно с група сини депутати бойкотира решения на новия лидер Емил Кабаиванов. 

В момента е член на партията на Надежда Нейнски „Синьо единство". 

В предишния парламент Шарков бе един от най-яростните критици на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, който от трибуната на Народното събрание изчете подслушаните разговори на лекари от Горна Оряховица. 

„Всеки ден" потърси Шарков за коментар по повод новата проверка на прокуратурата за изчетените от Цветанов СРС-та, както и за това какви са причините нито една истинска дясна партия да не влезе в парламента.

Г-н Шарков, бяхте най-острият опонент на Цветан Цветанов тогава, когато той нападна в парламента лекарите от Горна Оряховица и настрои обществото срещу съсловието. Сега смятате ли, че ще излезе наяве вината на бившия вицепремиер след новата прокурорска проверка по случая?

Проблемът в казуса „Горна Оряховица" е, че благодарение на изказването на Цветанов от парламентарната трибуна и натискът, който беше упражнен от политиците върху лекарите в града, бе съсипана професионалната и чисто човешката им съдба. Защото човекът, който беше директор на болницата, вече не е такъв и дори работи във Велико Търново, а не в Горна Оряховица. Част от другите лекари също работят на други места. И в крайна сметка състоянието на болницата не е толкова добро, колкото беше при управлението на д-р Кожухаров. Това, че в продължение на почти четири години се назначаваха тройни, петорни и деветорни експертизи, само и само да се бави решението на прокуратурата, че прекратява всякакво производство, тъй като няма извършено престъпление. Всъщност това отлагане във времето на практика беше използвано за психическо мачкане на лекарите в Горна Оряховица.

Сега се изтъкват всякакви причини за смазаното самочувствие на медиците, които отгоре на всичко са нападани брутално от пациенти. Но не всички помнят откъде всъщност тръгнаха нещата. Самите лекари обаче помнят как властта умишлено е насаждала омраза към тях. 

Това са различните нива на мислене - полицейското и политическото мислене. Тогава всички лекари от парламента излязохме с декларация в защита на колегите от Горна Оряховица. Написахме я заедно с лекарите от ГЕРБ. И в последния момент, когато я подписваха, те споделиха, че са им се обадили да не я подписват. Наредили са им, а не са ги помолили. На практика са ги притиснали. А тази декларация беше в подкрепа на лекарското съсловие по принцип, изхождайки от конкретния случай в Горна Оряховица. Цветанов си позволи да втълпи в общественото пространство, че едва ли не всички лекари са престъпници. Това на практика създаде този образ на българския лекар, полицейщината създаде този образ.

Посегна ли ГЕРБ на СДС?

На ГЕРБ им беше нужно да разбият Синята коалиция, защото ако тя беше останала и се беше явила на тези избори, щеше да влезе в този парламент. Категоричен съм, че ГЕРБ посегнаха на Синята коалиция и я разбиха, с идеята, че гласове на Синята коалиция ще отидат за партия ГЕРБ. Това обаче не се случи на парламентарните избори. На тях им трябваше чрез това разбиване да си вземат под крилото една от партиите - в случая СДС. Безбройни са случаите, в които кметове на ГЕРБ или други хора от властта са се обаждали на наши председатели, че трябва да бъде подкрепен Емил Кабаиванов на вътрешните избори в СДС, видяхте и как след това се подкрепяше безрезервно ГЕРБ във всяка ситуация. В крайна сметка не може да се отрече, че ГЕРБ постигнаха своята цел - разбиха Синята коалиция, но в крайна сметка не намериха свой партньор в новия парламент.

Проваля се и стремежът им да заемат нишата на автентична дясна партия, защото са неубедителни в тази роля.

В България няма по-лидерска партия от ГЕРБ. Каквото и да се е говорило за СДС с лидер Иван Костов, или за ДСБ с лидер Иван Костов, каквото и да се е говорило за НДСВ. Именно този факт, заедно с действията на Цветанов, доведоха до състоянието, в което ГЕРБ се намират в момента - да спечелят изборите и да нямат нито един партньор в парламента, в резултат на което да не могат да управляват. Няма по-голяма загуба от това - да спечелиш изборите и да си в опозиция. Това го няма никъде по света.

И де факто десните избиратели нямат представители в парламента. 

ГЕРБ никога не са били дясна партия, никога не са имали дясно мислене. Те управляваха властта си еднолично, с мачкане и на бизнес, и на професионални съсловия и искаха по този начин да спечелят изборите. Насаждането на страх в населението, подслушванията и този метод на управление, при който нищо от това, което направиха, не е в полза на хората. Може да е в полза на управляващата партия, но няма нито една тяхна мярка, която да е била в полза на хората.

Но явно избирателите не са прогледнали напълно, защото ГЕРБ имат висок резултат на вота. 

Те имат висок резултат на изборите и заради това, че за първи път след 1989 г. хората не можеха да говорят спокойно по телефоните си и страхът от това да загубиш работното си място е много по-голям от желанието да гласуваш свободно.

Кой е демонът, гробокопачът на ГЕРБ - Цветан Цветанов или самият лидер Бойко Борисов?

Ами да се оправят двамата.

Възможно ли е да се разиграе този сценарий - малко изчакване от страна на бившите управляващи, след което да се втурнат на щурм да бутат новата власт?

По-скоро смятам, че няма парламентарен механизъм, по който да бъде бутана новата власт. При позата, която е заел Волен Сидеров, няма такъв парламентарен механизъм. Но дори с помощта на Сидеров, те нямат необходимото мнозинство да свалят правителството на БСП. Оттам нататък това, което могат да направят е да предлагат всички онези мерки, които те не реализираха като управляващи, за да покажат колко силна парламентарна опозиция са. В кавички, разбира се.

А "Атака" може ли да се договаря за общи действия с ГЕРБ?

"Атака" не може да се споразумее за нищо с ГЕРБ.

Г-н Шарков, идеите на "Единство" за нова обединена дясна партия ще се осъществят ли скоро?

Всяка една от партиите вдясно - говоря за СДС и ДСБ имат насрочени национални форуми. Нека да минат те и тогава можем да седнем и да говорим. Всичко зависи от решенията, които ще се вземат там.