сряда, 26 юни 2013 г.

Четири стъпки за излизане от политическата криза

Втора седмица България се намира в безпрецедентна политическа криза, породена от дълбоко разминаване между очакванията на гражданите и възможностите на политиците в парламента. Поводът за протеста бяха безсрамните назначения на хора от олигархията на високи позиции във властта. Същността на протеста е отказът на гражданите да търпят управления, формирани върху задкулисни зависимости. Управления, които отстраняват гражданите от държавата. Правителството е неспособно да формулира общественоприемлив план за излизане от политическата криза. Никой от 240-те народни представители не знае и не може да даде адекватен отговор на хората. Нито една от 4-те парламентарни партии не може да посочи решение. Държавните институции са блокирани заради некомпетентност, безсилие и липса на политическо лидерство. 85% от българите подкрепят протеста. 

Общественият консенсус днес е извън парламента. 


Днес е нужен ясен план с конкретни стъпки и срокове за излизане от политическата криза: 


1. В петък
, 28 юни 2013 г., премиерът Орешарски да декларира пред парламента, че ще подаде оставка не по-късно от 15 юли 2013 г.

2. Парламентарно представените партии незабавно да декларират, че се отказват от мандат за формиране на нов кабинет в рамките на 42-то Народно събрание.


3. Президентът да насрочи предсрочни парламентарни избори не по-късно от края на септември 2013 г.


4. През времето до разпускането си, парламентът да приеме промени в изборния кодекс.

Ние поемаме ангажимента съвместно с гражданското общество да изработим платформа на единен реформаторски блок за демафиотизация и модерно управление на България.