петък, 21 юни 2013 г.

Христо Панчугов: Новите избори не са заплаха, а възможност

Хората се умориха политиците да си мислят, че могат да заменят значението на думите правилно с грешно

"Първото нещо, за което се замислих след скандалното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, е това как си отиде тройното правителство, което носеше чувство за недосегаемост и наглост.", коментира политикът Христо Панчугов в извънредното "Политическо студио" на LiveNews. 

С номинацията на г-н Пеевски на тази позиция излязоха наяве всички политически договорки. "Започнах да добивам усещането, че в миналото имаше партии с обръчи от фирми, а сега си мисля, че обръчите от фирми си имат партии", коментира председателят на Синьо единство. Демократичната логика съдържа в себе си контрол над различните институции. Когато няма такъв - се стига до протест.

Според госта на LiveNews повечето хора не улицата не си спомнят по-голямата част от скандалите и историята около депутата Пеевски. "Тези неща се забравят, това което изведе хората на улицата е ясната интуиция за правилно и грешно. Хората се умориха политиците да си мислят, че могат да заменят значението на думите правилно с грешно.", допълни лидерът на Синьо единство. 

Христо Панчугов коментира актуалните протести с думите, че "това е протестът на хората, които се умориха да бъдат неравни. За едни да има закони, а за другите не. Умориха се от това да са третирани несправедливо. Когато съзнателна политика означава да се разрушат институциите в България, тогава единствената форма на граждански контрол са протестите. В момента протестират всички, които искат да живеят по-добре в тази държава.".

"Оставката на правителството е единствената възможна стъпка. Логиката, с която беше построено това правителство, беше грешна. Парламентът загуби своята легитимност. Новите избори не са заплаха за България, те са възможност.", допълни гостът. "Ние, от Синьо единство, вървим по път, който минава през ясното отказване от претенциите на партиите да са по-десни. Имаме ясно поети ангажименти и ги сюблимираме в понятието „единна партия“, допълни гостът. "Станишев беше приет като европейското лице на партията, последното действие и подкрепа на определена кандидатура постави под въпрос неговия образ.", коментира Панчугов.