вторник, 18 юни 2013 г.

Н. Нейнски: Хората искат единство. Когато пътят на единството е ясен, има и кой да го оглави.

Надежда Нейнски за политическата ситуация в България


Водещ: Евродепутатът Надежда Нейнски е следващият ни събеседник. Добър ден!

Надежда Нейнски: Добър ден!

Водещ: От ДСБ обявиха вчера, че искат обединение на десницата. Възможно ли е това?
Необходимо ли е, или смятате, че хората, които са на улицата, не искат вече нито БСП, ДПС, ГЕРБ, „Атака”, ДСБ с посочени от Костов лидери, включително и вашето движение?

Надежда Нейнски: Преди няколко дни получих във Фейсбук писмо от хора, които са на улицата и които пишат нещо подобно на въпроса, който ми задавате и вие. Казват: "ние сме сини, искаме да се съберем без абревиатури". Към това се стремят хората в момента. Сякаш през последните години, те, уморени от разделението, започнаха да заобикалят абревиатурите. Търси се единство. Но не единство под формата на нови коалиции, прилепени и някак си странни формирования, които получиха присъдата на тези избори. Те искат единство, структурирано върху една идейна платформа, с общи оценки за миналото, но и най-важното - с общи оценки за това какво трябва да се направи в момента за България. Защото десницата, за съжаление, се обезсмисли с това, че остана пленница на миналото и на старите си лаври, а всъщност това, което се случва в България, иска нови и модерни решения.

Водещ: Вашият анализ на създалата се ситуация? Какъв е изходът, което е най-важно?

Надежда Нейнски: Според мен, хората сами посочват изхода: че трябва да има ясни правила, че трябва да има законност, че трябва държавата да бъде ръководена…

Водещ: Добре, но това са просто плакати, които много често използваме. Сега хиляди хора…

Надежда Нейнски: В момента начело на ДАНС е човек, който през годините е доказал своята зависимост и те всъщност излязоха срещу зависимостта. Не излязоха просто срещу Пеевски. Пеевски е символът на тази зависимост, но какво ни гарантира, че следващият човек, който ще поеме ДАНС, или каквото и да е в държавата, също няма да има своите зависимости. Това, което чуваме от площадите, е именно да няма задкулисие. Може би то е най-важното послание, което хората дават.

Водещ: Вие говорите за това, че преди време, а и един от поводите всъщност да ви поканим, вие отстранихте г-н Орешарски като кандидат за кмет на София, заради връзка с г-н Божков?

Надежда Нейнски: Аз го отстраних преди всичко заради една голяма лъжа. Ще използвам повода да кажа, че той наистина отиде да се види с Васил Божков, а същевременно имахме заседание на щаба. Той каза, че отива на среща със студенти. Питам: ако смяташ, че една среща няма никакъв проблем, защо смяташ, че трябва да си послужиш с лъжа? Т.е. той самият си даваше сметка, че да отидеш на крака в офиса на един бизнесмен, както той каза, ”да му представел програмата си”, е коренно различно послание от това, което хората очакват от тебе. Т.е. пак се връщаме на темата със задкулисието. Не знам какви ангажименти е поел или поемал тогава Пламен Орешарски, но категорично не приемам, че политическата сила, която тогава ръководех, трябваше да плати тези уговорки. И заради това го отстраних.

Водещ: А приемате ли сега аргументите на г-н Орешарски, в които той твърди, че няма да подаде оставка? Още повече, че през годините ни е показвал, че може да издържа на протести. Припомням - учителската стачка например. Заради енергетиката, здравеопазването, които са на ръба на колапс... Освен това, вие сте евродепутат - можете да коментирате и тази тема - за 2-3 месеца трябва да се финализират много важни споразумения за партньорството ни с ЕС?

Надежда Нейнски: Много често ме питат дали не оценявам качествата, било на Орешарски, било на когото и да е. В случая говорим за него и мога да кажа следното: Това са две коренно различни неща. Дали един човек има професионални качества, или не, това е нещо, което не се оспорва в случая. Но ние говорим за морал, за зависимости и дали един човек е в състояние да приложи тези си професионални качества. Защото има нещо много драматично в това ти да знаеш какво трябва да се направи, но същевременно да не го правиш, по някакви други причини. Така че дали Пламен Орешарски ще подаде, или няма да подаде оставка, в случая не е казусът. Защото той се делегитимира с това, което се случи в България. Правителството, ръководено от него, се делегитимира. Всичките онези сериозни реформи, които трябва да бъдат задължително проведени в България, не могат да бъдат извършени от хора в правителство и от мнозинство, което е делегитимирано. И точно хората го делегитимираха, не политическите сили, не опозицията, а тези, които излязоха на улицата. Това не са хора, които правят революция. Това са хора, които искат промяна и много ясно показват каква е тяхната кауза. Те няма да търпят.

Водещ: Дали е опасно обаче, ако той подаде оставка сега за финализирането на тези споразумения?

Надежда Нейнски: Може да има програмно правителство с много ясен мандат и с много ясни ангажименти.

Водещ: Което може да си ги подпише?

Надежда Нейнски: Да свърши тази работа - промяната в избирателния кодекс и неотложните неща, които трябва да бъдат свършени.

Водещ: Не, говоря специално за това споразумение с ЕС, което беше изтъквано като аргумент, че ако не е той, няма да има друг кой да го направи.

Надежда Нейнски: Не е вярно. Това просто не е вярно. Когато има работещ парламент, който може да го ратифицира и когато има програмно правителство, всеки един може да го направи.

Водещ: Орешарски обаче ще издържи ли и на този протест?

Надежда Нейнски: Смятам, че прекалено много се фиксираме в това дали ще издържи. Въпросът е хората какъв знак дават.

Водещ: Учителите преди години даваха доста дълго знак, с който той не се съобрази. Помните голямата учителска стачка.

Надежда Нейнски: Той очевидно не е склонен, поне от заявленията, които до този момент прави, да подаде оставка. Но не смятам, че това работи, както в негова полза лично, така и в полза на политическите сили от БСП, ДПС и „Атака”, които го подкрепят.

Водещ: Вие виждате ли се специално в някакъв нов десен проект - като част от него?

Надежда Нейнски: Не е въпросът дали аз се виждам, а дали хората ще ме видят. Защото, за съжаление, много от нас се виждаме на много различни места, а същевременно хората могат да направят коренно различен прочит. Така че нека един път в България нещата тръгнат отдолу и наистина хората да пожелаят да покажат пътя, а след това, когато пътят е ясен, винаги има кой да го оглави и винаги има кой да лидира. В този момент имаше много лидери, а пътят на десницата беше твърде неясен.

Водещ: Надежда Нейнски. Благодаря ви!