петък, 26 септември 2014 г.

Атанас Чепъков: Тревожен е спадът на новооткрити предприятия в Бургаска област

„Наблюдава се спад на инвестиции, а привлечените чуждестранни инвестиции са основно в непродуктивни сектори, които не съумяват да открият постоянни работни места“. Това каза вторият в листата на ДЕСНИТЕ в Бургас Атанас Чепъков в предизборен дебат по БНР. Той очерта и друга слабост на областта - нейното неравномерно развитие. Крайморските общини осигуряват значително по-високо благосъстояние от тези във вътрешността на областта. Особено ярък е контрастът между общините Малко Търново, Средец, Сунгурларе и Руен, от една страна, и Бургас, Несебър и Созопол, от друга”, каза Чепъков.

Според него  тревожен индикатор за състоянието на областта е броят на новооткритите предприятия през 2012 г. Те са двойно по-малко спрямо година по-рано. Значително се влошава и оценката за работата на съдебната власт. Като основен недостатък се явява бавната скорост, с която се придвижват делата, категорични са ДЕСНИТЕ.

Основните им приоритети за развитие на областта са:  4-лентов път до Слънчев бряг и разширение на пътя след Созопол, държавна политика, подпомагаща рекламата на туризма, осигуряване на условия за развитие на целогодишен туризъм, за да може Бургас да навакса изоставането си спрямо София в темпа на нарастване на доходите на хората.  „Дори и в София магически доходите да спрат да се увеличават, а в Бургас това да продължи със същия темп, то на нас ще са ни необходими още приблизително осем години, за да може средните ни доходи да са същите като в София“, каза  Чепъков и допълни: „Големите чужди компании, които са съсредоточени в сферата на услугите (примерно – счетоводство и одит, софтуер и др.) в по-голямата си част избират София пред Бургас. А такъв тип компании предлагат целогодишна заетост, пълно заплащане на пенсионни и задравни осигуровки, почвни дни и др. За последните четири години, имаме и спад с 25% на студентите в Бургас“, отбеляза още Чепъков.