петък, 26 септември 2014 г.

Христо Панчугов: Какъв точно проблем решава формулираната от премиера Близнашки цел да се увеличи процентът на висшистите?

Ключово за изход от кризата в образованието, за която ние ДЕСНИТЕ сме съгласни, че съществува, е да се поставят на широка дискусия целите, които искаме да постигнем. Възраждането е добър пример в това отношение, защото тогава целта на образованието е била да върне българската национална идентичност. 

Това каза водачът на листите на ДЕСНИТЕ във Варна и Габрово Христо Панчугов, който се включи в дискусията „Дневният ред  на България в енергетиката- национални цели и приоритети“, организирана от в-к „Стандарт“ и БАН, в която днес участва служебният премиер Георги Близнашки, експерти, преподаватели, директори на учебни заведения, както и представители на политическите партии.


Големият въпрос , на който ние трябва да отговорим днес тук, е каква цел искаме да си поставим пред съвременното българско образование? Само на мен ли ми се струва странно, че г-н премиера Георги Близнашки формулира цел пред висшето образование: увеличаване процента на завършили висшисти? Това, освен проблема с повече пари за университетите, какъв друг конкретен проблем на обществото и държавата решава, попита от трибуната Христо Панчугов.


Той посочи, че основен приоритет за ДЕСНИТЕ е системата да бъде подложена на външна оценка от гражданското общество и от бизнеса, за да може да започне процеса, в който в българското образование не просто се водят безкрайни дебати за това какви стандарти министерството да приеме, а реално да предлага възможности децата да се реализират на пазара на труда.