четвъртък, 18 септември 2014 г.

Христо Панчугов: ДЕСНИТЕ категорично подкрепят разширяването на ЕС към Западните Балкани

Националният съвет на Коалиция „Десните” представи Предизборната си програма и вижданията си за бъдещето на страната пред посланиците от Европейският съюз. По време на срещата бяха обсъдени въпроси свързани с външната политика, правосъдната реформа, чуждестранни инвестиции, енергетиката, както и вижданията на Коалиция „Десните” за разширяването на Европейския съюз. На срещата присъстваха председателят на Коалиция „Десните” д-р Илко Семерджиев, Жаклин Толева (БДФ), Христо Панчугов (Синьо единство), доц. Надя Миронова (ЕНП) и Деница Сачева (Гражданска квота).
Водачът на ДЕСНИТЕ във Варна и габрово Христо Панчугов представи позициите на коалицията по казуса Украйна, санкциите на ЕС, отношенията с Русия и разширяването на Западните Балкани.
Панчугов отбеляза, че уроците, научени от ЕС чрез разширяването с България и Румъния, са ключови за стабилност и партньорство в региона. Присъединяването на Сърбия и Македония към ЕС е единственият начин да се преодолеят конфликтите от миналото и да се спре противоречието около общата ни история, смятат ДЕСНИТЕ. Според тях само така ще започне смислен дебат за политическото и икономическо развитие на региона.  Този процес от гледна точка на ДЕСНИТЕ е и гаранция за защита правата и на българското малцинство в тези държави.
Христо Панчугов изрази разочарованието на коалицията от факта, че вместо да бъде двигател на европейското разширяване в този регион, България се е превърнала в пасивен свидетел на процеса. „Убедени сме, че когато ние управляваме, България ще лидира процеса по разширяването към Западните Балкани“, каза Панчугов, позовавайки се на опита от близкото минало, когато знакови политици от коалицията доказаха лидерската роля на България на Балканите по време на управлението на ОДС.
Единствено българският национален интерес  трябва да е заложен в основата на отношенията ни с Русия, убедени са ДЕСНИТЕ. Те смятат, че само когато говори в един глас, ЕС може да постигне успех за разрешаване на кризата в Украйна.