четвъртък, 24 януари 2013 г.

Няма да позволим подмяна на истината


По повод разпространено до медиите право на отговор от НДСВ във връзка с участието на Надежда Нейнски в предаването „Денят започва” по БНТ от 22 януари 2013 г., НС ЕДИНСТВО възразява остро срещу тенденциозното цитиране и премълчаването на важни факти от Меморандума между Европейската комисия и правителството на България, подписан на 29 ноември 1999 г. от еврокомисаря Ферхойген и външния министър Надежда Михайлова.

В Меморандума ясно е записано, че: в случай на актуализиране на енергийната стратегия, което ще бъде завършено през 2002 г., България ще вземе решение, съгласувано с Комисията и взимайки предвид Споразумението за ядрена безопасност и други релевантни фактори, за дати за окончателно затваряне на блокове
3 и 4, което ще стане преди сега предвидените дати за затваряне на блоковете, съответно 2008 г. и 2010 г. Позицията на Комисията е, че окончателното затваряне на тези блокове ще стане най-късно през 2006 г.”

От този текст е видно, че правителството на ОДС е обвързало възможността за промяна на сроковете с евентуална промяна в Националната енергийна стратегия.

В Националната стратегия за развитие на енергийния сектор и енергийната ефективност до 2010, одобрена от Народното събрание през март 1999 г, са заложени срокове за затваряне на четирите малки реактора на АЕЦ Козлодуй съответно: 1 и 2 през 2005 г., 3 и 4 – след 2010 г.

Повече от очевидно е, че в Меморандума правителството на ОДС не отстъпва от българските национални интереси, които са защитени дори и при евентуално актуализиране на Националната енергийна стратегия, което правителството на НДСВ не направи. 

На този фон при необясними за широката общественост обстоятелства министър – председателят на НДСВ Симеон Сакскобургготски изненадващо обеща пред гръцкия си колега Костас Симитис, че България ще затвори блоковете през 2006 г. – срокът, който според Меморандума е приемлив за ЕК, но не и за българската държава, управлявана от предходното правителство на ОДС.

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски заедно с тогавашния министър по европейските въпроси Меглена Кунева
приеха безропотно условията на ЕК, отказаха се да защитават българския национален интерес и в резултат на тази услужлива политика първите два блока на АЕЦ „Козлодуй” бяха изведени от експлоатация през 2002 г., а 3 и 4 блок бяха затворени през 2006 г, каквото е желанието на ЕК. 

Неправомерността на това решение на правителството на НДСВ бе недвусмислено доказано от Върховния административен съд на Р България, който отмени решението на правителството на НДСВ, взето на 1 октомври 2002 г., за затваряне на блоковете 3 и 4.(вж. приложението)

Ние от НС Единство заставаме зад всяко действие на министър-председателя Иван Костов и министъра на външните работи Надежда Михайлова като част от голямата им битка за удължаване живота на реакторите на АЕЦ „Козлодуй”, въпреки безпрецедентния натиск, на който е подложена тогава българската държава, от страна на ЕК.

Разбираме настървението на НДСВ да използват всеки повод за политическото си реанимиране преди предстоящите парламентарни избори, но вярваме, че решението на Сакскобургготски и Кунева за преждевременното затваряне на АЕЦ „Козлодуй” бе правилно разбрано от българските граждани. Това решение допринесе за тяхната недвусмислена оценка на два поредни национални избора, на които НДСВ достигна критична точка на обществено доверие и остана извън българския парламент.

Днешното решение на НДСВ да гласуват с ДА на референдума, както и решението на партията на Меглена Кунева да бойкотира референдума е поредното доказателство, че по време на управлението си са обслужвали чужди интереси с цел да разчистят пътя за строежа на АЕЦ „Белене”.



Решение №164 София,01/09/2003

Върховният административен съд на Република България -Пето отделение,всъдебнозаседаниена единадесети декември две хиляди и втора годинав състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ:
АНДРЕЙ ИКОНОМОВ
ЧЛЕНОВЕ:
АЛЕКСАНДЪР ЕЛЕНКОВ
ВАНЯ АНЧЕВА

при секретар
Мария Попинска
и с участието
на прокурора
Огнян Топуров
изслуша докладваното
от съдията
АЛЕКСАНДЪР ЕЛЕНКОВ
по адм. дело № 8903/2002. Document Link Icon
.................................................................................................
РЕШИ:

ОТМЕНЯ Решение № 641 от 1 октомври 2002 г. на Министерския съвет В ЧАСТТА, с която е одобрена допълнителна информация към позицията за преговори по глава 14 "Енергетика" от бъдещия Договор за присъединяване на Република България към Европейския съюз, според която България приема Общата позиция на ЕС (CONF-BG 79/01) относно затварянето на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй" и се ангажира тези блокове да бъдат затворени през 2006 г.

и решение

№ 3044
София, 03/28/2003

В ИМЕТО НА НАРОДА

Върховният административен съд на Република България -Петчленен състав,всъдебнозаседаниена двадесет и осми февруари две хиляди и трета годинав състав:
ПРЕДСЕДАТЕЛ:
СВЕТЛА ПЕТКОВА
ЧЛЕНОВЕ:
ВЕСЕЛИН АНГЕЛОВ
ЙОРДАН ЗЛАТАРЕВ
ЕЛЕНА ЗЛАТИНОВА
СВЕТЛОЗАРА АНЧЕВА

при секретар
Нина Спасова
и с участието
на прокурора
Огнян Топуров
изслуша докладваното
Отпредседателя
СВЕТЛА ПЕТКОВА
по адм. Дело№ 1134/2003.



РЕШИ:
ОСТАВЯ В СИЛА решение № 164 от 9.01.2003 г. по адм. дело № 8903/2002 г. на ВАС - пето отделение, с което е отменено РМС № 641 от 1.10.2002 г. в частта по т.1, с която е одобрена допълнителна информация към позицията за преговори по глава 14 ”Енергетика” от бъдещия Договор за присъединяване на Република България към Европейския съюз, според която България приема Общата позиция на ЕС (CONF-BG 79/01) относно затварянето на блокове 3 и 4 на АЕЦ”Козлодуй” и се ангажира тези блокове да бъдат затворени през 2006 година.