сряда, 30 януари 2013 г.

Мартин Димитров: Жестоката битка за “Белене” продължава в следващия парламент


 БСП се провали с референдума

  • Болно ми е, че не отхвърлихме проекта завинаги
  • Може да има още един референдум по темата
Мартин Димитров е бивш лидер на СДС. Депутат е от 2005 г. В момента е шеф на парламентарната комисия по икономика и енергетика. След вътрешен избор става лидер на СДС през 2008 г., а през 2009 е преизбран на поста. През миналата година Димитров подаде оставка, след като партията не прие споразумението за общо явяване на избори с ДСБ и сложи край на Синята коалиция. Малко по-късно Димитров и Надежда Нейнски създадоха движението “Единство”, което се сля с партията на Иван Костов. Димитров, който е един от най-яростните противници на проекта АЕЦ „Белене”, коментира пред „Всеки ден” резултатите от неделния референдум. 

Интервю на
ВАЛЕРИЯ ЙОНКОВА


- Г-н Димитров, години наред вашата основна тема беше АЕЦ „Белене”. Наредихте се сред най-острите критици на проекта. Доволен ли сте от резултатите от референдума?

- Радва ме, че покрай допитването хората научиха повече неща за АЕЦ-а – каква е цената на „Белене”, научиха повече за опасностите, за огромните проблеми с отработеното ядрено гориво, за сеизмологичните рискове. В тези години имаше периоди, когато подкрепата за проекта „Белене” беше 80 и повече процента, а сега падна на 60 при 80 процента негласували. Категоричен съм, че проблемът “Белене” е предимно в липсата на информация. По тази тема обаче са нужни огромни усилия, защото ние информираме, а други манипулират. Но колкото повече хората вникнат в съдържанието – че това би довело до национална катастрофа финансово, че проектът носи огромни сеизмологични рискове, които могат да фалират българската държава, те ще разберат вярното решение.

- След цялата ядрена сага може ли да кажете накратко – ще се строи ли АЕЦ „Белене”? 

- Дали “Белене” ще се строи е важният въпрос, но тази битка не е свършила и никой не трябва да се лъже. Темата не е затворена и премиерът Бойко Борисов много добре го знае. Но нека да видим как ГЕРБ ще гласува на нашето проекторешение за потвърждение на спирането на проекта и по-важното – нека видим поведението на политическите сили в началото на следващия мандат на парламента. Една от първите теми, които ще се опита да повдигне следващият парламент, ще бъде тази за “Белене”. Така че чака ни следваща битка, която ще бъде много по-решителна. Колкото до поведението на други политически партии – нека бъдем честни поне за момент - докато го нямаше нашият Инициативен комитет „Не на измамата Белене”, на терена беше само БСП и никой друг.

- Казвате, че следващият парламент отново ще повдигне казуса “Белене”. Тогава излиза, че проведеното всенародно допитване наистина е било безсмислено.

- „Белене” ще бъде една от първите теми, които ще бъдат повдигнати, повярвайте ми. Сагата “Белене” продължава, не се лъжете. Ние знаем и през цялото време сме били сигурни, че енергийната мафия няма току-така да се откаже. Но всичко дотук беше една ценна битка в посока на информиране на българските граждани. Сега имат повече информация за какво става въпрос. Убедени сме обаче, че със следващото правителство, в следващия парламент, битката започва отначало. Но поне срещу себе си имаме хора, които имат повече информация за измамата “Белене”, и сме убедени, че на един етап, в следващия парламент, тази тема ще може да бъде спряна завинаги. Все още тя не е затворена. 

- Но излиза, че ядреният казус е в омагьосан кръг и може да се превърта до безкрайност. Макар че всъщност в много държави се провеждат референдуми по един и същ въпрос до втръсване.

- Да, това беше омагьосан кръг и това, за което ми е болно, е, че тази тема можеше да беше спряна при огромно участие и ако над 60% бяха гласували с “не”. Това обаче не се случи. Първо, защото не можахме да информираме напълно хората и това вероятно ще коства още много усилия и още много време. Но вижте, семената са посети и това са семената на знанието. Аз разчитам, че това знание ще се развие и ще дойде моментът, когато хората ще бъдат напълно готови да видят рисковете, истината и да отхвърлят този безумен проект.

- Как мислите, можем ли да очакваме още един референдум за АЕЦ „Белене”?

- Да, можем. Това е точно така. Най-малкото, което предстои, е гласуване в сегашния парламент, което по-скоро ще го спечелим. И гласуване в следващия парламент, което ще бъде една жестока битка. 

- Някои анализатори разясниха, че референдумът е генерална репетиция за идващите парламентарни избори.

- Мога да кажа само, че тези хора, гласували с „не” - 560 000 души, са наш потенциален електорат. Потенциал, който може да бъде използван при определени условия. Убедени сме в едно - България има нужда някой да я извади от кризата, нужда от решителни реформи, има нужда от подемни действия.

- Референдумът, който всъщност бе определен като провал, нанесе ли удар по БСП и нейния бъдещ резултат на идващите избори?

- По-скоро да. БСП има няколко издънки. Първо, очевидната коалиция с Волен Сидеров, тази червено-кафява коалиция е провал, голям провал. Вторият провал е, извинявайте, но БСП събра горе-долу толкова гласове, колкото събра и на подписката. Това означава, че българските граждани, които бяха излъгани с подписката, че гласуват за по-евтин ток, все пак започват вече да разбират и да се информират и не могат да бъдат манипулирани толкова лесно.
Така че БСП понасят два много тежки удара и макар че изглеждат доволни и приповдигнати, дълбоко в себе си го разбират.

Автор: Валерия Йонкова, в. ВСЕКИ ДЕН
Снимка: в. ТРУД