четвъртък, 10 януари 2013 г.

Ваньо Шарков: Който гласува „ЗА” „Белене” приема ядрени отпадъци в двора си



Всеки гражданин, който гласува „ЗА” на референдума, гласува ядрените отпадъци на бъдещата централа „Белене” да бъдат заровени в района на мястото, където живее. Това заяви депутатът на НС „Единство” в Синята коалиция д-р Ваньо Шарков. Депутатът е член на инициативния комитет  „НЕ на измамата „Белене” и заедно със зам-председателя на ДСБ Радан Кънев се срещнаха с журналисти в Добрич.

Народният представил припомни докладите на руски и български сеизмолози от 80-те години на ХХ в., които разкриват рисковете от строежа на атомна централа край разлома Вранча. 

В последния доклад на руски сеизмолози от 2010 г. за сигурността на сградите в Москва се казва, че сериозен риск от срутване при земетресение крие вранчанския разлом, намираш се на 1350 км. от руската столица, обясни д-р Шарков като цитира документа. „А някои искат да строят централа на 4,5 км. от този разлом”, коментира депутатът. 

Ваньо Шарков допълни, че същите хора, които днес агитират в полза на „Белене”, по време на чернобилската авария, са криели от българските граждани информацията за високата радиация.   

От своя страна зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев изтъкна, че АЕЦ „Белене” означава ниски доходи за българите и високи цени на електроенергията. Той коментира, че промяната на позицията на премиера Бойко Борисов - да се гласува с „НЕ” на референдума, ще доведе единствено до отказ на българските граждани да участват в народното допитване. Кънев нарече поведението на Борисов шокиращо и според него работи в полза на БСП и енергийната мафия. 

В четвъртък вечерта членът на инициативния комитет „НЕ на измамата „Белене” – Ваньо Шарков, и Радан Кънев ще се срещнат с местната общественост на Варна.