понеделник, 14 януари 2013 г.

Мартин Димитров: Референдумът узаконява безобразията на БСП около "Белене"


Референдумът за Белене ще послужи на БСП за извинение за всички безобразия, извършени до момента около проекта. Това обясни пред журналисти и граждани на Лом и Монтана депутатът от Синята коалиция, член на НС Единство и член на Инициативния комитет "НЕ" на измамата „Белене" Мартин Димитров.

С референдума всички корупционни практики ще бъдат политически легитимирани, обясни депутатът. По думите му, това ще се превърне в прошка на гражданите за похарчените 1.8 млрд. лв. от ядрената мафия и енергийните кръгове около левицата. 

"Аз вярвам, че българите ще гласуват с "НЕ" на референдума, защото с изграждането на "Белене" се готви мащабно ограбване на народа", обяви Мартин Димитров и призова гражданите да участват в допитването. Той уточни, че междинният доклад на парламентарната комисия за "Белене" ще покаже, че новата централа ще струва 10 млрд. евро.  

На срещите в Лом и Монтана присъства и Альоша Първанов, енергиен експерт и служител на АЕЦ "Козлодуй". Той обясни, че 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" са затворени, за да бъде възобновен проектът "Белене". В същото време, ако новата централа бъде възобновена, това ще срине икономиката и ще увеличи цената на тока няколко пъти. 

"Много хора се заблуждават от лъжите на БСП", коментира гражданин на Лом. Друг възрастен мъж, който сподели, че е бивш служител на АЕЦ "Козлодуй", заяви, че изграждането на нова атомна централа ще струва много скъпо, защото ще бъде нужно изграждането на нова електропреносна система, която ще оскъпи и цената на тока за крайния потребител. 

По време на срещите беше обсъден проблемът със сигурността и рисковете от земетресение в района на "Белене", както и погребването на ядрените отпадъци, които България е задължена от 2014 г. да съхранява на територията си. 

Мартин Димитров и Альоша Първанов обясниха, че е по-разумно да се изгради нов блок на АЕЦ "Козлодуй", който ще е даде достатъчно нови мощности, за да осигури потреблението на българските граждани.