сряда, 16 януари 2013 г.

Служители да получават дължими заплати и без фирмата да е в несъстоятелност


сн. БГНЕС

Синята коалиция е внесла законови промени, с които работниците и служителите да имат право да си получат дължимите заплати от фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите", дори и когато предприятието не е обявено в несъстоятелност.

Работниците ще могат да си получат парите в пълен размер с осигуровките за три месеца, ако имат 9 месеца осигурителен стаж по последен трудов договор и задължително напуснат неизрядния работодател. Това няма да ги лиши от правото да излязат на борсата и да взимат обезщетения за безработица.

Сега в закона е предвидено, че на работника се гарантират последните три трудови възнаграждения през последните 6 календарни месеца преди обявяването в несъстоятелност, ако работникът или служителят е бил в трудово правоотношение със същия работодател не по-малко от три месеца. В бюджета е заложен и таван от 1000 лева месечно, до който са гарантирани вземанията на служителите.

От Синята коалиция предлагат частта от неизплатено трудово възнаграждение, която не е гарантирана от фонда, да остава дължима за работника или служителя и да може да се предяви по съдебен ред.

Като защитен механизъм сините депутати предлагат работник, ползвал веднъж това право, да не може да го упражнява за три години напред, ако се върне обратно при същия работодател.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров коментира, че промените ще са в помощ на служителите от ВМЗ-Сопот и много заводи, които са в трудни моменти в условията на криза.

Предвижда се фондът да стане кредитор на предприятието и да си търси изплатените средства по съответния ред.

В момента според десните във фонда има около 150 милиона лева. “Има идея в ГЕРБ този фонд да бъде потопен в общото блато на разходите и унищожен, парите да изчезнат, както изчезна резервът на здравната каса“, предупреди Димитров.

Той коментира, че фондът не е държавен, а солидарен, на работодателите. “Парите трябва да бъдат използвани по предназначението, за което са събирани, и вместо да има хиляди, които да не могат да си платят сметките, да си хранят семействата, този фонд спокойно може да реши донякъде този проблем“, заяви Димитров.

Източник: www.mediapool.bg