неделя, 20 януари 2013 г.

ДСБ и "Единство" се обединяват в нова партия


Надежда Нейнски и Иван Костов подписаха Единна платформа

Надежда Нейнски и Иван Костов подписаха Единна платформа, с която се поставя началото на бъдещо общо политическо обединение между партия Демократи за силна България (ДСБ) и сдружение "Национален съюз Единство". Двамата поставиха подписите си под документа в неделя и заявиха, че съзнават необходимостта от управление на силна реформаторска десница.

Предстои да бъдат изградени структури на национално и регионално ниво.

На днешния ден изразяваме желание за бъдещо обединяване, за заедно явяване на всички избори оттук нататък, каза евродепутатът Надежда Нейнски, която заедно с бившия лидер на СДС Мартин Димитров учреди сдружение "Единство" след решението на ръководството на СДС миналата година да разбие Синята коалиция. .
 
Лидерът на ДСБ Иван Костов добави, че към платформата могат да се присъединят всички, които не споделят политиката на ГЕРБ. Каним всички, които могат да припознаят себе си, защото това е политическа идентификация от най-висша форма, очакваме този старт да даде плодове, каза Костов.

"Независимо от възрастта ни, ние сме модерните хора на България," допълни той.

Според Надежда Нейнски създаването на единна платформа е едно логично продължение на сближаването на позициите между "Единство" и ДСБ.

По принцип единна формация означава единна партия, уточни тя, но какво ще бъде името на новото сдружение и как ще се ръководи и регистрира в ЦИК за парламентарния вот ще бъде решено след дискусия сред привържениците и членовете на ДСБ и "Единство". Първата задача е да бъдат изградени общи органи.
 
На свой ред от ДСБ заявиха готовност да отстъпят водачеството в листите в някои градове на своите партньори. В края на миналата година най-висшият партиен форум на ДСБ гласува водачите си на листи в повечето големи градове.
 
Ние сме сигурни участници в следващото управление, формата и начина ще се уточнят, в зависимост от отговора на хората, описа Костов бъдещето, според него, на новото обединение.
 
То изключва разговори със СДС, защото бившите вече съпъртийци на "Единство" и ДСБ имат дълбоки разминавания в ценностите с "Раковски" 134 в ценностите. От новото обединение упрекнаха СДС, че са стигнали дори по-далеч от сегашните управляващи от ГЕРБ в оценката си на правителството на ОДС.

Запитани какво бъдеще очаква Движението за права и свободи след оттегляното на Доган, двамата политици отказаха да коментират с обяснението, че не искат да стават част от една голяма провокация.

От падането на Берлинската стена до днес, ние, политиците от Демократи за силна България и Гражданско сдружение "Национален съюз Единство" представляваме активната, демократична, антикомунистическа част от българското общество, се казва в Единната платформа.

Двете формации поемат ангажимент да защитават десните избиратели, да осигурят устойчиво икономическо развитие, повишаване на пенсиите и заплатите, реформа в здравеопазването и съдебната система и да противодействат на едностранното
енергийно обвързване с Русия.

 
Според тях ГЕРБ е фалшивата десница. Двете формации заявяват, че са способни да изведат страната от кризата, да осигурят устойчиво икономическо развитие, увеличение на пенсиите и заплатите, реформа в здравеопазването и съдебната система, да премахнат монополните цени и да противодействат на едностранното енергийно обвързване с Русия.

"Ние съзнаваме необходимостта от управление на силна реформаторска десница днес, стъпила на основата на общата ни историческа същност, общите ни принципи и ценности, общите ни оценки за миналото и настоящето на страната и общите ни цели и задачи за бъдещето. Ние извършихме най-тежките и ключови реформи за модернизиране на България:
Върнахме заграбената земя и имоти на хората, проведохме мащабна касова приватизация, което стана условие за появата на 650 хиляди фирми на частното предприемачество в България. Създадохме днешния стабилен български лев след 1000-кратното му обезценяване, заявяват от ДСБ и "Единство". Те посочват и че са укрепили банковата система след фалита на почти всички български частни банки.

"Стабилизирахме бюджета след годините на икономическа катастрофа, в резултат от управлението на БСП, и изведохме българската икономика само за 10 месеца към икономически растеж. Нашите реформи създадоха условията средната заплата да се повиши 4 пъти само за четири години, а пенсиите – 3,5 пъти. Започнахме реформите на пенсионното и социалното дело, на администрацията, здравеопазването и образованието. Създадохме нови професии и предпоставки за възникване на широка средна класа от лекари, юристи, преподаватели.

Превърнахме България от руски сателит в модерна европейска държава", казва още двете партии.

"Започнахме преговори за присъединяване към ЕС и премахнахме шенгенските визи за българските граждани.

Като виждаме ясно днес неспособността на популистката партия ГЕРБ да проведе и довърши реформите и да изведе България от кризата; опитите им да подменят истината за демократичния преход; да реставрират тоталитарните практики, да реабилитират бившия комунистически режим и да подклаждат носталгия по неговите символи, обявяваме своята политическа платформа на твърди защитници на демократичните гаранции на правата и свободите на гражданите, на неприкосновеността на собствеността, на свободата на словото и на медиите, на алтернатива на популизма", подчертават в платформата си партиите.

Те заявяват, че са готови да изведат страната от днешната криза. Готови са за управление, което преодолява кризата в икономиката и постига стабилен и устойчив растеж. Да реализират цялостна програма за повишаваме на заплатите, пенсиите и създаването на нови работни места; да спасят малката и средна българска икономика чрез решително отстраняване на злоупотребите с господстващо положение на пазара, премахване на монополните цени и гарантиране на честната конкуренция в интерес на потребителите;
"Готови сме да направим нови насърчения за предприемчивите семейства и земеделци, за малкия и среден бизнес, за да имат инициативните свободата да печелят от своя труд; Да изградим модерно европейско общество, основано на равенство на гражданите пред закона и държавата, на справедливост за всички, чрез радикални промени в съдебната система, прокуратурата, МВР и службите за сигурност; Решително да променим публичните сектори, за да създават качествени и достъпни публични услуги, да извадим образованието и здравеопазването от кризата, да създадем малки, но силни и ефективни институции, да възстановим гражданската солидарност, за справедлива социална защита и достойни старини; Да окажем категорична съпротива срещу всеки опит за реабилитация на лицата и символите на комунизма, за реанимиране или копиране на неговия зловещ тоталитарен експеримент; Да преодолеем днешната морална криза в обществото чрез възстановяване на вярната посока, ориентирана към ценностите на евроатлантическата цивилизация; Да противодействаме на едностранното ни обвързване с енергийни доставки от Русия чрез гарантиране на енергийна независимост и сигурност на нашата страна", заявяват от двете партии.

Ние, от ДСБ и Гражданско сдружение "Национален съюз Единство", обявяваме волята си да представляваме своите избиратели на всички бъдещи европейски, национални и местни избори като единна политическа формация. За целта ще започнем веднага изграждането на общи органи на политическо представителство и ръководство на национално и районно равнище. Каним партиите, организациите и гражданите, които споделят принципите на нашата Единна платформа, да се присъединят към нас като станат част от нас или наши политически партньори", заявяват още от ДСБ и НС "Единство".