петък, 11 януари 2013 г.

Граждани на Варна: Белене ще доведе до екологична и икономическа катастрофа


Проблемите пред изграждането на нова атомна централа обсъдиха на среща с местната общественост във Варна членът на НС Единство и на Инициативния комитет „Не на измамата „Белене” – д-р Ваньо Шарков, и зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев.

Екологичната сигурност, икономическата нерентабилност  и социалните ефекти от изграждането на спорния проект „Белене” бяха сред основните теми, които поставиха по време на срещата граждани на Варна.

„Екологичната сигурност е винаги пред икономическите показатели и дивиденти. Човечеството вече отрича ядрената енергетика и това е бъдещето”, коментира гражданка от Варна. Възрастен мъж заяви, че не иска неговите внуци да бъдат погребани от ядрения взрив и разказа за спомените си от радиационния дъжд, който се излял над България след катастрофата в Чернобил.

Трети гражданин попита за изразходваните до момента близо 2 млрд. лв., които са дадени за изграждането на съоръжения за „Белене”. „Ще се разбере ли някога къде отидоха тези пари”, каза той.

Ваньо Шарков и Радан Кънев призоваха да се гласува на референдума с „НЕ”. И двамата бяха категорични, че трябва да се участва в народното допитване, защото всеки бойкот обслужва БСП и ядрената мафия. Ниската активност в референдума ще повиши положителните гласове, които ще се използват от левицата и енергийните кръгове в аргументите им за построяването на нова централа, обясниха политиците.