четвъртък, 10 януари 2013 г.

Мартин Димитров: Има реална опасност от нов иск на Русия към България по проекта „Белене”


До провеждането на референдума, има реална опасност от нов иск на Русия към България по проекта „Белене”. Това каза на брифинг в парламента депутатът от Синята коалиция Мартин Димитров, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Димитров припомни, че преди няколко месеца са установили, че строежът на атомната централа продължава и че има писма към кметове за отчуждителни процедури за изграждане на далекопроводи. На практика проектът „Белене” не е спрян, каза депутатът. 

„Исковете, които до момента Русия направи към България, имат политически контекст – оказване на натиск в полза на строежа на АЕЦ „Белене”. Зададохме въпрос към министъра на икономиката с какви решения българското правителство е предявило претенции пред руската страна, че спира своето участие. Отговорът, който получихме, е неубедителен. Там се говори за устно информиране, после за писмено, което не ни е дадено. Двата реактора за „Белене”, поръчани от НДСВ и БСП, се строят и в момента, за техния строеж постоянно се правят нови разходи, а това може да е основание за нови претенции от страна на Русия и за нов иск в следващите седмици”, посочи Димитров. „Ние се опасяваме от скрит заговор между ГЕРБ и БСП – да мине референдума, да се появи нов иск и следващото правителство с първите си актове да възобнови строежа на АЕЦ „Белене”. За това има само едно спиране – гласуване с „не” на референдума”, подчерта депутатът. 

Красен Станчев от инициативния комитет срещу проекта „Белене” заяви, че от 2002 година досега информация за проекта съществува единствено с големи бели петна. Липсва прогноза на оторизираните институции за това каква ще бъде необходимостта от електроенергия на България след 2022 г. 

Депутатът Иван Иванов от Синята коалиция е изпратил писма до премиера Бойко Борисов и до икономическия министър Делян Добрев с искане за даване на официално становище на държавата за прогноза за потреблението на електроенергия в хоризонт 2015 – 2020 – 2025 година. „Отговорите ще покажат, че няма никаква необходимост да се закопаят 21 милиарда лева на българските данъкоплатци в един икономически неизгоден, финансово необезпечен и екологично опасен проект, какъвто е АЕЦ „Белене”, заяви Иванов. 

На въпрос - дали е възможно отмяна на референдума, каквато искат от РЗС, Иванов заяви, че след указа на президента за насрочване на дата информационно-разяснителната кампания е в ход. Според Иванов искането на Яне Янев за отмяна на референдума по-скоро има за цел да вдига шум без да има реален резултат. 

Според Мартин Димитров - не бива да се отменя референдумът. Проектът е спиран три пъти от предишни правителства и винаги след това се намира някой, който да го пусне отново. Единственото окончателно решение, което да затвори тази корупционна тема е гласуване с „не” на предстоящия референдум. В противен случай ще дойде следващото правителство, ще види, че това е „структуроопределящ проект”, а не „гьол” и ще го започне отново”, заяви Димитров. Иван Иванов допълни, че проектът „Белене” е бил възобновен от правителството на Симеон Сакскобургготски и за да се реализира този проект Меглена Кунева без възражение е приела искането на ЕК в края на 2006 г. да бъдат затворени 3-и и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. Тъй като не може едновременно занапред да работят и „Козлодуй” и „Белене” не случайно тройната коалиция в лицето на Румен Овчаров и Петър Димитров не предприеха никаква стъпка, за да започне процедурата по удължаване срока на 5-и и 6-и блок на „Козлодуй”, заяви депутатът. „Съгласно енергийната стратегия по приоритет номер едно на ядрената енергетика в България е удължаване с 10 и после с още 10 години на срока на експлоатация на АЕЦ „Козлодуй”, за която са изплатени инвестициите и в следващото десетилетие това ще остане най-евтината електроенергия в страната”, обясни Иванов. 

„Яне Янев може да иска да стане девствен втори път, но в реалния живот това не се случва”, коментира Красен Станчев по повод искането на Янев да се отмени референдума.

Снимка: В. „24 часа”