сряда, 2 октомври 2013 г.

Сините искат дясна партия, не коалиция


Снимка: Стоян Йотов, в. Стандарт

Ден след като ДСБ даде официална заявка за начало на преговорите за формиране на реформаторска коалиция, от "Синьо единство" поставиха още по-амбициозна заявка - създаване на нова партия.

"Приемаме тази коалиция само като следващата стъпка към прерастването й в нова дясна партия", заяви Маргарита Бойчева, зам.-председател на "Синьо единство". Според нея само това е достатъчно надеждна форма за реализиране на политики, както и отговор на очакванията на избирателите.

Засега предложението на "Синьо единство" среща различен отклик сред част от останалите формации в Реформаторския блок. Изключвайки "Зелените", най-резервирани са от Движение "България на гражданите" и "Свобода и достойнство".

"Нещата трябва да стават стъпка по стъпка, на този етап смятаме, че трябва да работим за постигането на коалиция, решението за дългосрочен план трябва да бъде подложено на гласуване от конгреса", заявиха от партията на Меглена Кунева.
Според лидера на НП "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов засега партиите трябва да запазят своята идентичност. "Коалицията е широк съюз и може да се разглежда като първа стъпка, но на този етап при нас няма нагласа за създаване на единна партия", заяви той.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обаче смята, че създаването на подобна партия не е невъзможно, а е функция на политическия успех на РБ. "Имаме нужда от време, за да докажем, че процесът на дясното обединение е успешен", обясни той личната си позиция. Според него пробен камък за това може да са наближаващите евроизбори.

Формирането на единна дясна партия има поддръжници и в Гражданския съвет на РБ. "Това е естествено развитие на процеса, такова е и очакването на десния електорат", обясни Харалан Александров. Според него формирането на нова партия също изисква достатъчно време. "Точно там виждам и ролята на гражданския съвет - в изглаждането на отношенията между тези различни политически субекти в РБ", допълни той.